Płatki owsiane, co to jest, jak można je przygotować i jakie są ich zalety
Olga Zacharowa 13 września 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Nowoczesne płatki owsiane nie są już nudnym daniem, które jedli Sir Henry i doktor Watson pod czujnym okiem Barrymore’a. Tak, zostały w niej zachowane wszystkie korzyści, dlatego dietetycy uważają płatki owsiane za superfood, a teraz jest tak różnorodne – szybkie płatki owsiane, produkty pełnoziarniste, delikatne płatki i płatki owsiane. Płatki owsiane to także baza do kulinarnych eksperymentów, bo można z nich przygotować nie tylko owsiankę na śniadanie!
Jaki to może być rodzaj płatków owsianych?
Płatki owsiane wykonane z rozdrobnionych, nierafinowanych ziaren
Zachowuje pierwotny potencjał ziarna i zawiera ponad 20 przydatnych elementów. Bogaty fosfor, mangan, jod i potas. Utrzymują porządek w układzie nerwowym i prawidłową równowagę hormonalną.
Miska płatków owsianych z wodą pokrywa dzienne zapotrzebowanie na rozpuszczalny błonnik, oczyszcza naczynia krwionośne i przewód pokarmowy oraz pomaga w budowie tkanki mięśniowej. Płatki owsiane charakteryzują się jedną z najwyższych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wśród zbóż (5,8 g/100 g).
Wadą takich nieprzetworzonych zbóż jest szorstki smak. I musisz gotować przez bardzo długi czas, 40-60 minut.
„Dodatkowy”
W zależności od stopnia przetworzenia, według GOST, płatki owsiane tego typu dzielą się na trzy grupy.
- Płatki owsiane Extra nr 1 wykonane z pełnych ziaren. Są największe, gotują się dłużej (zwykle około 15 minut), ale są uważane za najbardziej przydatne, ponieważ zawierają najwięcej witamin, mikroelementów i błonnika.
- Płatki owsiane Extra nr 2 wykonane z ciętych płatków owsianych gotują się szybciej i są mniejsze, ale ilość błonnika i innych przydatnych substancji po „pokrojeniu” maleje.
- Płatki owsiane Extra nr 3 wykonane z ciętych i spłaszczonych ziaren, są najmniejsze i gotują się bardzo szybko, w ciągu 1-2 minut. Pomimo tego, że takie płatki nie mają rekordowej zawartości witamin, polecane są dzieciom i osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, gdy gruboziarnisty błonnik może być szkodliwy.
„Herkules”
Herkules to rzymskie imię bohatera starożytnej mitologii greckiej, Herkulesa. Jego imieniem nazwano radziecki wynalazek z lat 30.
Tradycyjny „Herkules” wytwarzany jest wyłącznie z pełnych ziaren – jest oczyszczany z folii i spłaszczany. W wyniku przetwarzania traci się niewielką część cennych substancji, ale czas gotowania skraca się do 15 minut, co pozwala w pełni zachować pozostałe korzyści. Owsianka z elastycznych, delikatnych płatków jest o wiele przyjemniejsza w spożyciu niż z twardych ziaren, jest też pełniej i łatwiej trawiona.
Delikatne płatki
Z płatków owsianych powstają jeszcze cieńsze i delikatniejsze płatki: ziarno jest mielone, parzone, krojone i dopiero potem spłaszczane. Gotują w 2 minuty, ale nie można ugotować płatków, ale po prostu gotować je na parze z wrzącą wodą bezpośrednio w filiżance. Oczywiście podczas mielenia i cięcia traci się ponad 60% korzystnych składników, ale producenci nauczyli się nadrabiać straty, zawracając część masy otrębów do polerowanych płatków w postaci dodatku. Konsystencja tej owsianki jest kremowa i puszysta, a skład energetyczny płatków pozostaje praktycznie niezmieniony.
Szybka owsianka
Producenci „szybkich płatków śniadaniowych” często oskarżani są o to, że w ich produktach znajduje się za dużo cukru. Krytyka została wysłuchana i dziś bez problemu można znaleźć płatki owsiane błyskawiczne z niewielką ilością cukru lub bez niego.
Właściwości zdrowotne płatków owsianych
Płatki owsiane to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Bogactwo białek i błonnika w płatkach owsianych usprawnia wszystkie procesy metaboliczne, sprzyja wzrostowi i rozwojowi tkanki mięśniowej. Płatki owsiane doskonale oczyszczają jelita, usuwając toksyny i inne szkodliwe zanieczyszczenia. Płatki owsiane stymulują przewód pokarmowy, zapobiegając ryzyku wystąpienia różnych typów nowotworów oraz zapobiegają postępowi zapalenia błony śluzowej żołądka i wrzodów żołądka. Płatki owsiane są bogate w biotynę (witaminę B), która jest dobra dla skóry i zapobiega zapaleniom skóry.
3 powody, dla których leniwa owsianka pomaga nam schudnąć
1. Płatki owsiane (ale nie błyskawiczne czy gotowe musli) zawierają dużą ilość błonnika i błonnika pokarmowego, które doskonale „oczyszczają” organizm z toksyn, cholesterolu i metali ciężkich.
2. Płatki owsiane – wolne węglowodany. Dostarczają nam energii i wzmacniają nasz ton. Poczucie sytości po takiej owsiance, w przeciwieństwie do naleśników i bułek, utrzymuje się długo i nie mamy ochoty na zjedzenie w ciągu dnia czegoś słodkiego i niezdrowego.
3. Płatki owsiane korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawiera witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, likwiduje stany zapalne i poprawia odżywienie komórek. Trzymając się diety jesteśmy zmuszeni zrezygnować z tłustych potraw i „płacić” za to brakiem blasku oczu i włosów. A płatki owsiane pomagają nam wyglądać świeżo.
Przeczytaj więcej na : Jak ugotować idealną owsiankę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej – sekrety moskiewskiego szefa kuchni
9 przepisów na płatki owsiane: podstawowe, klasyczne, oryginalne i owsianka na małą zachciankę
Jak gotować płatki owsiane? Słynny specjalista kulinarny William Pokhlebkin oferuje dwie metody: „dla dorosłych” i „dzieci”. „Dorosłą” nazywa kruchą owsianką zrobioną z całych, nierozdrobnionych i nierozdrobnionych ziaren owsa. I „dla dzieci” – dowolna owsianka z rozdrobnionych lub prasowanych ziaren owsa (w tym płatków owsianych). Rzecz w tym, że dzieci nie dostrzegają twardych, twardych, kruchych płatków owsianych, które dorośli cenią właśnie za gęstość (jest co przeżuwać!). Tymczasem rozdrobnione lub sprasowane ziarno tworzy lepko-śluzową masę o mniej intensywnym smaku, która zazwyczaj jest mocno słodzona.
Płatki owsiane, podobnie jak płatki owsiane, należy najpierw ugotować w wodzie. Jeśli gotujesz owsiankę owsianą dla dziecka, powstałą masę należy przesiać przez metalowe sito, aby zatrzymać „grube” resztki płatków owsianych (na przykład łuski). Następnie dodaj mleko i zakończ gotowanie owsianki.
Gotowe danie można doprawić cukier, sól, anyż, anyż gwiazdkowaty, cynamon, suszona skórka z cytryny lub pomarańczy, suszone owoce, a nawet smażona cebula. Następnie należy dodać śmietanę i masło. Należy je dodać do już przygotowanej owsianki, aby nie straciły kremowego smaku.
Klasyczna owsianka zbożowa Herkules na śniadanie
Płatki owsiane były używane na Rusi od VII wieku, ale w postaci płatków owsianych. Najpopularniejszym daniem z niego była gęsta galaretka, która dodaje sił, doskonale zaspokaja głód i nie wymaga specjalnych nakładów finansowych. Później Rosjanie zaczęli przygotowywać dania z całego owsa, a dopiero potem z płatków owsianych. Ten ostatni pojawił się w Rosji dość dawno temu: o tym samym Herkulesie wspomina Elena Molokhovets w swojej słynnej książce „Prezent dla młodych gospodyń domowych”, wydanej w 1861 roku.
WSKAZÓWKA: przed podaniem do owsianki owsianej można dodać morele z puszki (ok. 300 g), posiekane z korzeniem imbiru (1 cm) i miąższem różowego grejpfruta. Okaże się smacznie i zdrowo.
Klasyczna owsianka zbożowa Herkules na śniadanie
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 230 g płatków owsianych
- 500ml wody pitnej
- 250 ml mleka
- 20 g masła
- 15-20 g cukru
- mielona gałka muszkatołowa
- mielony cynamon
- 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 20-30 g cukru pudru
1. Przygotuj płatki owsiane na owsiankę. Aby to zrobić, 8-12 godzin przed gotowaniem wlej je do rondla, zalej wodą pitną, przykryj ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej.
2. Odlej wodę z płatków owsianych. Umieścić je w rondelku z mlekiem i miękkim masłem. Mieszając łyżką, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
3. Zmniejsz ogień pod patelnią z owsianką do minimalnego. Gotuj, mieszając łyżką, przez 20-25 minut. Upewnij się, że owsianka się nie pali.
4. Do przygotowanej owsianki dodaj cukier, mieloną gałkę muszkatołową i mielony cynamon. Mieszaj i trzymaj na małym ogniu przez 1 minutę. Wyjmij z pieca.
5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Rozłóż owsiankę owsianą do misek. Do każdego dodać bitą śmietanę i szybko wymieszać.
Podstawowe leniwe płatki owsiane
1 puszka gotowych leniwych płatków owsianych (400-500 ml) to idealna porcja dla jednej osoby. Wygodnie jest wyjąć ten słoiczek z lodówki i zabrać go ze sobą do biura lub na siłownię.
Do podstawowych leniwych płatków owsianych dodaj: owoce (suszone lub świeże), orzechy, siemię lniane, odżywki białkowe, płatki kokosowe, przyprawy (cynamon, goździki, wanilia, anyż gwiazdkowaty), serek śmietankowy (np. mascarpone), kakao, startą czekoladę, cytrynę lub pomarańczę swada. Mleko i jogurt, które zalecamy w przepisie, można zastąpić roślinnymi zamiennikami, takimi jak mleko kokosowe, sojowe lub migdałowe. Lub zamień jogurt na puree bananowe, a mleko na zwykłą wodę pitną.
WSKAZÓWKA: Jeśli po raz pierwszy robisz leniwą owsiankę, użyj proporcji 1 części płatków owsianych na 1 część płynu lub puree. Rano zawsze możesz doprowadzić wynik do pożądanej konsystencji.
Leniwa podstawowa owsianka
Aby przygotować leniwą owsiankę, potrzebujesz:
- płatki owsiane (ale nie gotowe musli lub płatki instant)
- jogurt naturalny bez dodatków, jogurt lub gęsty kefir
- mleko
- Wszystkie składniki wymieszać w misce
- Przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Produkt będzie przechowywany w lodówce przez 2-3 dni.
Leniwa owsianka z urbechem, masłem orzechowym i bananem
To prawdziwa bomba witaminowa. Urbech i banan są oczywiście dość kaloryczne, ale jeśli masz przed sobą pracowity dzień, nie znajdziesz lepszego sposobu na „naładowanie akumulatorów”.
Leniwa owsianka z surbechem i bananami
Do przygotowania 1-2 porcji potrzebne będą:
- 1 średni banan
- 30-35 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 łyżka. nasiona chia, opcjonalnie
- nasiona z połowy laski wanilii
- 1-2 łyżki. l. Miód
- 2 łyżki l. Urbecha
- sól morska
- Połowę banana zmiksuj blenderem na puree, drugą połowę pokrój w 5-milimetrową kostkę.
- Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszaj w misce. Dodaj banana.
- Zawartość miski przełóż do słoiczka z szczelnie zamykaną pokrywką (potrzebny będzie słoiczek o pojemności 450-500 ml), szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Rano wyjmij i dostosuj smak leniwej owsianki miodem i solą.
Płatki owsiane z boczkiem i jajkiem w koszulce
Pożywna owsianka na obfite śniadanie – wystarczająca ilość energii na cały dzień.
Płatki owsiane z boczkiem i jajkiem w koszulce
Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:
- 500 ml zimnej wody pitnej
- 6 łyżek l. długo gotowana owsianka (15–20 min.)
- 4-6 cienkich plastrów boczku
- 2-3 duże jaja C0 lub SV
- sól
- Na patelnię wlej zimną wodę. Dosypujemy płatki owsiane, mieszamy i odczekujemy 1-2 minuty, aż na powierzchnię wypłyną resztki twardej łupiny ziaren. Usuń je za pomocą sitka i postaw patelnię na dużym ogniu.
- Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj sól. Zmniejsz ogień do małego, przykryj pokrywką i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Boczek ułożyć na suchej patelni nagrzanej na średnim ogniu, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążeniem i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
- Aby ugotować, posmaruj środek 2 kawałków folii spożywczej o wymiarach około 30 x 30 cm tłuszczem z boczku i solą. Folię ułożyć w naczyniu olejem do góry, na każdy kawałek folii ostrożnie wbić po 1 jajku, unieść końce, przekręcić, usunąć powietrze,…