Płatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżową

Płatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżową

Płatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżową

Olga Rodionowa 31 marca 2024 r

Kuskus, bulgur i komosa ryżowa są w modzie. Można je znaleźć w menu najwyżej ocenianych restauracji na całym świecie. Ale tylko główny „piekielny szef kuchni” w kraju, Konstantin Ivlev, wie, jak pysznie je ugotować w domu. Podzielił się swoją wiedzą na temat kuskusu, kaszy bulgur i komosy ryżowej.

Płatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżowąPłatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżowąPłatki jak w restauracji: jak szef kuchni Konstantin Ivlev przygotowuje kuskus, kaszę bulgur i komosę ryżową

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kuskus
  • Bulgur
  • Komosa ryżowa

Kuskus

Konstanty, co to jest kuskus? To zboże, takie jak semolina. Z punktu widzenia wyobraźni kulinarnej kuskus jest produktem naprawdę transformacyjnym: pasuje do wszystkiego, od owoców i warzyw po mięso, ryby, owoce morza, a nawet słodycze. Osobiście polecam dodawać kuskus do zupy rybnej, zupy jarzynowej czy zupy jagnięcej. Połączyłabym je również z indykiem lub kurczakiem.

Jak przygotować kuskus? Kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia. Gdy płatki wyparują, posmaruj ręce olejem i zacznij je rozluźniać, aż stanie się kruche. Drugi sposób polega na tym, że kuskus gotuje się przez 1-2 minuty i podaje lub dalej gotuje z dodatkami. Kuskus można zalać zimną lub wrzącą wodą. Stosunek wody do płatków jest zwykle podany na opakowaniu. Ja osobiście dodaję tyle wody, żeby zakryła kuskus na cal.

Wiele osób narzeka, że ​​kuskus okazuje się mdły… Jeśli jest mdły, należy go posolić. Radzę też dodać masło, jak w każdej owsiance. Wtedy kuskus smakuje obłędnie!

Co zrobić z kuskusem jako przystawką? Kuskus należy ugotować na parze, a następnie dodać odrobinę startego parmezanu i drobno posiekane pomidory. Doskonały! Doskonały dodatek do każdego rodzaju mięsa, ryb czy owoców morza. Do kuskusu pasują wszystkie rodzaje ryb. A jeśli spojrzeć ogólnie na kraje, w których używa się go do gotowania, to na przykład w Hiszpanii łączy się z nim wszystko, nawet wieprzowinę.

Jakie warzywa polecasz dodać do kuskusu? Lepiej dodać warzywa świeże lub grillowane. Do kuskusu nadają się bakłażan, marchew, szparagi, fasola – kenijska lub zielona i groszek zielony. Najlepszą opcją jest cebula, cukinia, cukinia. A nawet ziemniaki, jeśli upieczesz je np. z rozmarynem i czosnkiem, to pokrój je i wymieszaj z kuskusem.

Jakie przyprawy i zioła dodać do kuskusu? Tymianek, tymianek, oregano, majeranek, bazylia. Połączenie z miętą jest absolutnie szalone, szczególnie w przypadku przygotowywania kuskusu z rybą lub owocami. Jeśli gotujesz z wieprzowiną, polecam szałwię, przecina tłuszcz. Ja osobiście lubię dodać tymianek i cały lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Smak jest pikantny z niezwykłym korzenny aromatem.

Jak gotować kuskus z suszonymi owocami? Najpierw zaparzyć kuskus, dodając gorącą wodę, odstawić i posmarować masłem. W tym czasie suszone owoce zalać wrzątkiem – suszoną morelą, suszoną żurawiną i figami. Kuskus wymieszaj z suszonymi owocami i koniecznie dodaj miętę oraz orzechy – smażone orzechy nerkowca lub prażone orzeszki ziemne. Na koniec, gdy na pilaw nakładamy czosnek, dodajemy limonkę i pieczemy. Limonka nada świeżości, aromatu i lekkiej kwaskowatości. Ciepłe suszone owoce nadadzą jasny, słodki smak, a orzechy dodadzą skórki.

Czy są produkty, których nie należy dodawać do kuskusu? Estragon absolutnie nie nadaje się do kuskusu, jest jasny, słodki, a jednocześnie kwaśny.

Bulgur

Kolejnym modnym zbożem w naszym kraju jest bulgur. Bulgur nie jest tu jeszcze zbyt dobrze znany, ale jest to ciekawe ziarno. Najczęściej występuje w Azji. Zasadniczo bulgur to pszenica. Gotowane na parze, częściowo obrane i rozdrobnione. Bulgur ma trzy składniki smakowe: kuskus, kaszę jaglaną i pęczak perłowy.

Co ugotować z kaszą bulgur? Płatki są uniwersalne do zup i dań głównych. Konsystencją i smakiem doskonale komponuje się z czarnym dorszem, chilijskim labraksem, halibutem oraz mięsem – z jagnięciną.

Czy bulgur, podobnie jak kuskus, trzeba gotować na parze? Lepiej namoczyć, jak fasolę czy kaszę perłową: zalać zimną wodą, żeby skrócić czas gotowania i żeby gluten się dobrze otworzył, inaczej bulgur zamieni się w owsiankę. Dodaj sól i gotuj przez 25 do 40 minut.

A co jeśli ugotujesz bulgur jako samodzielne danie? W tym przypadku bulgur należy przygotować w stylu risotto, z rosołem z kurczaka, czosnkiem i tymiankiem. Na koniec dodać sól, odrobinę oliwy i masło. Aby uzyskać świeżość, kolor i kontrast tekstury, dodaj zielony groszek. W stylu risotto bulgur gotuje się przez około 25-30 minut.

Czy bulgur w zupie jest dobry? Do „ciężkiej” zupy lepiej dodać bulgur, aby wydobyć i podkreślić jej smak. Polecam dodać go do zupy gulaszowej. Ale lepiej jest użyć mniej koncentratu pomidorowego i papryki; bulgur bardzo ich nie lubi.

Z jakimi warzywami najlepiej go łączyć i jakie przyprawy wybrać? Bulgur możesz przygotować z pomidorami lub ogórkami. Słodka papryka również dobrze się sprawdza. Z kaszą bulgur można zrobić sałatkę ze świeżych warzyw. Przyprawy obejmują tymianek, rozmaryn, majeranek, kardamon, cynamon, anyż i goździki. W zasadzie nadają się tu te same przyprawy, co do kuskusu. Ale nie polecam dodawać estragonu do kaszy bulgur.

Co jest przeciwwskazane w przypadku bulguru? Buraki i kapusta nie będą dobrze komponować się z kaszą bulgur. Jajko i ziemniaki. I oczywiście bulgur odmawia suszonych owoców.

Komosa ryżowa

Dlaczego kochasz komosę ryżową? Komosa ryżowa ma orzechowy smak z lekkim aromatem świeżych ziół. Czysta radość dla wegetarian, którzy tracą na wadze i poszczą. Skład tego zboża starożytnych Inków jest bogaty w witaminy, białka, aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Alternatywa dla ryżu, kaszy bulgur i kuskusu do zup, sałatek i dodatków.

Jak gotować komosę ryżową? Gotuj jak ryż lub kaszę gryczaną przez 15-20 minut. Na jedną część komosy ryżowej weź dwie części wody lub bulionu, mięsa lub warzyw. Przed gotowaniem dobrze jest przepłukać zimną wodą, aby zmniejszyć gorycz. Nie ma potrzeby dodawania soli: same płatki są słone. Po ugotowaniu dobrze wymieszaj widelcem. Najważniejsze, żeby nie rozgotować go zbyt mocno i nie zrobić bałaganu. Komosę ryżową można też ugotować jak risotto – najpierw podsmażamy na patelni na oleju przez kilka minut, a następnie gotujemy.

Z jakimi produktami polecasz łączyć komosę ryżową? Spośród warzyw preferowałbym smażony bakłażan, słodką paprykę, cukinię, cebulę i por. Do tego pomidory, cukinia, szpinak, szparagi, marchew, kukurydza, seler, groszek zielony, świeże ogórki i rzodkiewki. Do roślin strączkowych zalicza się ciecierzycę i fasolę. Odpowiednie są przepiórki, kurczaki i indyki, a także grzyby. I owoce morza – małże, kalmary, krewetki.

Czym sezonować? Tymianek, bazylia, rozmaryn, kolendra, pietruszka, zielona cebula, czosnek, limonka. Przyprawy – kminek, kurkuma, papryczka chili.

Jakie oryginalne rzeczy można zrobić z komosy ryżowej? Tutaj dobrze sprawdzą się słodkie opcje dań – budynie, płatki zbożowe, desery. Na przykład ten przepis: szklankę komosy ryżowej przepłucz wodą, następnie zalej dwiema szklankami mleka, dodaj cukier do smaku i gotuj. Następnie ostudzić i układać warstwami na zmianę z konfiturą jabłkową lub śliwkową w wysokich szklankach, dobrze schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny i podawać.

Wskazówki szefa kuchni:

Piersi, uda, udka z kurczaka Szef kuchni restauracji Oblomov Jurij Bashmakov podzielił się z nami swoim doświadczeniem zawodowym w temacie gotowania kurczaka. Zobacz więcej…

Rosół z kurczaka Rosół z kurczaka to rzecz z pozoru elementarna. Jednak nawet tak prosty przepis ma swoje subtelności i niuanse. Zobacz więcej…

Dynia i ryba Po pomysły kulinarne zwróciliśmy się do szefa kuchni jednej z restauracji rybnych w Rydze, Le Dome, Salvis Putans. Zobacz więcej…

Kaczka – jak przyrządzić Pieczona kaczka to idealne danie sylwestrowe. O tym, jak przygotować kaczkę do pieczenia, jak ją nadziewać i z czym podawać… Zobacz więcej…

Mięso – jak zamrażać, selekcjonować, smażyć i piec Szef kuchni restauracji Torro Grill Kirill Martynenko dzieli się swoimi sekretami zawodowymi.

Ziemniaki, przepisy Banalne ziemniaki możesz ugotować w taki sposób, że zostaniesz oklaskiwany. Albo odwrotnie, możesz to zrobić z ziemniakami… Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #quinoa #bulgur #kuskus #Olga Rodionova #Konstantin IvlevPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja