Plasterki ziemniaków z grzybami

Do przepisu

Sałatka z kiszonej kapusty z borówkami i jabłkami, doprawiona olejem słonecznikowym ze smażonych nasion, dobrze komponuje się z zimnymi lub gorącymi plasterkami ziemniaków.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI700–800 g ziemniaków50 g suszonych grzybów (białych, osiki, borowika)1 duża cebula3 gałązki pietruszki5 jaj50 g twardego sera70 ml gęstej śmietanki3 łyżki l. roztopione masło + trochę więcej do wysmarowaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Suche grzyby namoczyć w 2 litrach ciepłej wody przez 1 godzinę. Następnie grzyby wyjąć z naparu łyżką cedzakową, opłukać z piasku i drobno posiekać. Napar przecedzić przez ręcznik.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości we wrzącym naparze grzybowym przez 20 minut. Osuszyć, ostudzić, pokroić w małe plasterki.

Krok 3

Cebulę obierz i drobno posiekaj, smaż na roztopionym maśle przez 10 minut. Dodać grzyby, smażyć kolejne 5 minut, dodać sól i pieprz i zdjąć z ognia.

Krok 4

Obficie posmaruj masłem głębokie, prostokątne lub kwadratowe naczynie do pieczenia. Ziemniaki i cebulę wymieszać z grzybami. Powstałą mieszaninę rozprowadź na patelni równą warstwą.

Krok 5

Jajka ubić ze śmietaną, dodać drobno starty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Tą mieszaniną polej ziemniaki i grzyby i delikatnie wymieszaj. Piec w piekarniku na złoty kolor, około 30 minut. Nadzienie jajeczne należy upiec. Pokrój i podawaj na ciepło lub na zimno.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja