Plasterki mięsa na stół na Nowy Rok: jak i z czego zrobić

Plasterki mięsa na stół na Nowy Rok: jak i z czego zrobić

Plasterki mięsa na stół na Nowy Rok: jak i z czego zrobić

Olga Zacharowa 28 grudnia 2023 r5.00(5)Dodaj do ulubionychUdział

Pokrojone mięsa na stole na główne święto roku To jednocześnie hołd złożony tradycji i przyzwyczajeniu z dzieciństwa, a jednocześnie pożywny, zrozumiały posiłek i po prostu apetyczne, piękne danie. Zazwyczaj wędliny i kiełbasy kroi się w losowe cienkie plasterki i układa w okrąg na dużym talerzu. Zdarzało się to już wcześniej, ale tym razem proponujemy przyrządzić talerz wędlin nieco inaczej: modnie i stylowo. Jesteśmy pewni, że wielu osobom ta opcja spodoba się jeszcze bardziej.

Krojone mięso na stół na Nowy Rok, jak i z czego je zrobić

Treść:

  • Jak podawać wędliny w modnym stylu deski wędlin
  • Czego potrzebujesz, aby przygotować wędliny na świąteczny stół w stylu deski wędlin
  • Kolejność montażu deski do kiełbasek
  • 5 przepisów, które pomogą Ci w najlepszy sposób podać na stół wędliny na Nowy Rok
  • Ser marynowany do wędlin
  • Przyprawione orzechy nerkowca do wędlin
  • Marmolada cebulowa z octem balsamicznym do wędlin
  • Papryka zapiekana na oliwie z oliwek do wędlin
  • Kaszanka, kuleczki pistacjowo-jabłkowe do wędlin

Wiadomo, że w tym roku deska wędlin była często wyszukiwana w Google. Faktem jest, że teraz, także na Instagramie, coraz większą popularnością cieszy się wyjątkowe serwowanie przekąsek. Mięsne przysmaki pięknie układa się na desce do krojenia, dodaje się do nich warzywa, owoce i sosy. To jest deska do wędlin deska delikatesowa, modna odpowiedź na tradycyjną deskę serów. Samo słowo wędliny» pochodzi z Francji i oznacza „sklep mięsny”. Ale na planszy może być ptak kurczak, kaczka, gęś, a wraz z nimi dżemy i jagody, a także krakersy/paluszki, ser. Wszystko to sprawia, że ​​banalne wędliny stają się doskonałym daniem na domowy bufet.

Jak podawać wędliny w modnym stylu deski wędlin

Aby skompilować deskę do wędlin w wolnym tłumaczeniu jako „deska wędlin” ważne są nie tylko produkty, ale i sama deska, bo możliwość urozmaicenia układu, poszerzenia asortymentu, a wszystko razem zależy od tego, jakiego jest rozmiaru, koloru i faktury gastronomiczne dzieło sztuki. Najlepiej jest używać masywnej drewnianej deski do krojenia; optymalnie jest kupić osobną deskę do serwowania mięsa, osobną na ser i osobno dla ryb. Jeśli jest tylko jedna deska do serwowania, przykryj ją papierem do pieczenia i ułóż na niej plastry. Dzięki tej porcji tłuszcz i soki z różnego rodzaju potraw nie zostaną wchłonięte przez drewno, ale pozostaną na papierowej macie.

Oprócz samej deski potrzebne będą dodatkowe przybory do serwowania. Małe sosjerki i łyżki do dżemów, zgrabne widelce do ułożenia kawałka mięsa na chlebie lub na talerzu, miniaturowe miseczki na marynaty, oliwki, kapary, pikle, korniszony, pomidorki koktajlowe. Dla tych uczestników modnej prezentacji wędlin wybierz naczynia o najprostszym designie nie powinna odwracać uwagi od produktów i samej deski. Nie zapomnij o nożach, szczególnie do sera, jeśli musisz go pokroić.

Na noworoczną deskę wędliniarską można ułożyć plastry i inne składniki w kształcie choinki i dodać do nich żurawinę, co nada potrawie wyjątkowego zimowego charakteru.

WSKAZÓWKA: Podczas składania deski do wędlin kieruj się prostotą, ale pamiętaj o gustach gości. Popularne przysmaki mięsne znają wszyscy kiełbasy wędzone na sucho i surowe, szynka, szynka. Jeśli Twoimi gośćmi są osoby niedoświadczone, wprowadzaj nowe produkty ostrożnie: zapoznaj ich z nowym smakiem To szczytny cel, ale unikaj zbyt drogich i egzotycznych wędlin i serów. Większość planszy powinna być zajęta przez produkty, które kocha większość. W końcu najważniejsze jest to, żeby Twoi goście byli zadowoleni.

Układanie pokrojonego mięsa i jego dodatków na jednej desce wcale nie jest konieczne, jeśli nie ma powierzchni o przyzwoitej wielkości. Składniki możesz rozłożyć na kilka desek, dodając miski i miski. Danie powinno być piękne, apetyczne i wygodne do spożycia.

Wędliny i inne produkty na świąteczny stół, złożone w kształcie choinki noworocznej
Wędliny i inne produkty na świąteczny stół, złożone w kształcie choinki noworocznej

Czego potrzebujesz, aby przygotować wędliny na świąteczny stół w stylu deski wędlin

Kiełbaski i wędliny. Zagraniczni szefowie kuchni zalecają wykładanie na deskę prosciutto lub podobnej szynki peklowanej, salami, szynki gotowanej, chorizo, kiełbasy peklowanej w białej pleśni, bresaoli, specka itp.

Różne sery. Można używać wyłącznie twarogów kremowych i serów solankowych lub wybrać mieszankę serów brie/camembert, pleśniowych, wędzonych i twardych, np. parmezanu.

Orzechy. Wybieraj migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje i orzechy laskowe, a także orzechy kandyzowane.

Dodatki solone i marynowane. Oliwki, oliwki czarne, pikle, cebule koktajlowe, korniszony, papryka ostra, pomidorki koktajlowe. Uwielbiamy zielone oliwki nadziewane czosnkiem lub serem feta, ja lubię też dodawać do nich tapenadę z oliwek i bruschettę.

Owoce. Granat, winogrona, gruszki są dobre.

Susz. Suszone morele, daktyle i suszone śliwki nadają się na świąteczny stół.

Chleb. Wybierz krakersy, które nie są zbyt twarde i krakersy, które nie są zbyt kruche, aby było mniej okruchów wokół deski. Pamiętaj, aby dodać małe kromki świeżego chleba.

Dżem. W połączeniu z mięsem i serem lepiej zabrzmi konfitura z wiśni, czerwonych porzeczek, żurawiny i marmolady pomarańczowej.

Miód i przyprawy. Wybierz musztardę Dijon lub bawarską, pamiętaj o uniwersalnym hummusie i miłości wielu do octu balsamicznego.

Pikantne zioła. Świeży rozmaryn i tymianek zdobią deskę do wędlin i cudownie pachną.

Jeśli przy noworocznym stole zasiądą smakosze, dobrym pomysłem będzie dodanie do wędlin kawałków gorzkiej czekolady lub orzechów w ciemnej czekoladzie.

Jeśli chcesz ograniczyć się do jednego wina na talerz mięs, najlepszym rozwiązaniem będzie wino różowe o mocnym charakterze, np. cabernet sauvignon i merlot. Jeśli nie odpowiada Ci wino uniwersalne, dobieraj wina w oparciu o skład wędlin na świątecznym stole.

Podstawowa kompozycja wędlin i ich towarzyszek na stół noworoczny
Podstawowa kompozycja wędlin i ich towarzyszek na stół noworoczny

Kolejność montażu deski do kiełbasek

  1. Szefowie kuchni zalecają najpierw ułożyć ser. Nie próbuj układać go ani innych składników potrawy symetrycznie. Zwykle publikują nieparzystą liczbę pozycji dla każdego produktu, na przykład 57 rodzajów sera.
  2. Potem przychodzi kolej na wędliny. Złóż plasterki przed umieszczeniem ich na planszy, na przykład na pół, rozkładając je lub jak talię kart. Zwiń cienkie mięso, np. szynkę, w lekką i zwiewną wstążkę.
  3. Wypełnij puste miejsca na planszy pikantnymi i słodkimi potrawami. Używaj akcentów kolorystycznych i umieszczaj składniki, które dobrze do siebie pasują. Na przykład obok salami umieść musztardę, pikle, orzechy i pikantne sery. Połącz świeże owoce, dżemy i kandyzowane orzechy z serem brie/camembert lub kozim i szynką.
  4. Pozostałe „pustki” wypełnij chlebem. Poszukaj wolnego miejsca na desce do mięs i wypełnij ją krakersami i grzankami.
  5. Pozostała przestrzeń do małych orzechów, owoców lub jagód.

Demokratyczna wersja deski do wędlin z wędlin, serów i winogron w kształcie choinki na świąteczny stół
Demokratyczna wersja deski do wędlin z wędlin, serów i winogron w kształcie choinki na świąteczny stół

5 przepisów, które pomogą Ci w najlepszy sposób podać na stół wędliny na Nowy Rok

Ser marynowany do wędlin

Ser marynowany na 23 dni przed Nowym Rokiem i dodawaj do wędlin. Dobry pomysł również na mały bufet.

Marynowany ser na świąteczny stół
Marynowany ser na świąteczny stół

Do przygotowania dania na wędliny dla 4 osób potrzebne są:

  • 200 g sera lekko solonego
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka. l. biały ocet winny
  • 1,5 łyżki. l. Musztarda Dijon z ziarnami
  • 35 gałązek tymianku
  • opcjonalnie sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ser pokroić w kostkę 3×3 cm.
  2. Połącz wszystkie pozostałe składniki w słoiku z hermetyczną pokrywką. Energicznie wstrząśnij.
  3. Do powstałej masy dodać ser i gałązki tymianku i delikatnie wymieszać.
  4. Marynować przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.

Pikantne orzechy nerkowca do wędlin

Jak dobrze jest chrupać orzechy! A jeśli dodamy do nich odrobinę czosnku, imbiru i sosu sojowego, mogą stać się częścią noworocznej przekąski.

Pikantne orzechy nerkowca na świąteczny stół
Pikantne orzechy nerkowca na świąteczny stół

Do przygotowania dania na wędliny dla 4 osób potrzebne są:

  • 500 g orzechów nerkowca lub mieszanki nieprażonych orzechów (nerkowce, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe)
  • 23 ząbki czosnku
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 4 łyżki l. sos sojowy
  • 1 hojna szczypta mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka. l. ciemny cukier
  • olej roślinny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Orzechy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smażyć w nagrzanym piekarniku, 810 minut
  3. Zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce.
  4. Wymieszaj sos sojowy, imbir, czosnek, paprykę, cukier i czarny pieprz. Dodać kilka łyżek oleju i wyrobić pastę. Połącz orzechy z powstałą mieszaniną i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozłóż orzechy na papierze równą warstwą i włóż ponownie do piekarnika. Gotuj na złoty kolor, jeszcze 68 minut, zamieszaj kilka razy. Przed podaniem przechowywać w lodówce i strząsnąć nadmiar przypraw.

Marmolada cebulowa z octem balsamicznym do wędlin

Od razu przygotuj większą ilość marmolady cebulowej. Przecież można go podawać nie tylko z wędlinami na stole noworocznym, ale także z gotowaną wieprzowiną, bułeczkami drobiowymi i pasztetami. To po prostu świetny dodatek do tostów.

Marmolada cebulowa na świąteczny stół od @alikamalika
Marmolada cebulowa na świąteczny stół od @alikamalika

Do przygotowania dania z wędlinami dla 4 osób potrzebujemy:

  • 500 g białej słodkiej cebuli
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 200220 ml octu jabłkowego
  • 500 g brązowego cukru
  • 23 łyżki l. Miód
  • 30 g soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki kminek
  • 12 pąki goździków
  • 1 mała laska cynamonu
  • olej roślinny
  1. Cebulę pokroić w półpierścienie. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej roślinny i podsmażyć cebulę do miękkości, 57 minut
  2. Wlać cały ocet, dodać cukier, miód, przyprawy i przyprawy. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 3545 minut, mieszając, aż większość płynu odparuje.
  4. Przełożyć do słoiczka, ostudzić, wyjąć cynamon i użyć.

Papryka zapiekana na oliwie z oliwek do wędlin

Ten warzywny dodatek do wędlin jest prosty w przygotowaniu, ale ma ten sam smak, co trudniejsze w przygotowaniu składniki, takie jak marmolada cebulowa.

Papryka zapiekana na oliwie z oliwek na świąteczny stół
Papryka zapiekana na oliwie z oliwek na świąteczny stół

Do przygotowania dania z wędlinami dla 4 osób potrzebujemy:

  • 2 duże czerwone słodkie papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 12 ząbki czosnku
  • 45 zielonych liści bazylii
  • 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ocet balsamiczny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Paprykę ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą ze wszystkich stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C 4045 minut
  2. Umieść paprykę w torbie. Zawiąż, pozostawiając powietrze w torbie. w 20–30 min. Paprykę obrać, wypestkować, odsączyć nadmiar płynu i przełożyć do miski.
  3. Do rondla wlać oliwę i przecisnąć czosnek przez praskę. Dodaj posiekane liście bazylii i postaw na małym ogniu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja