Plasterki dżemu śliwkowego
Do przepisu
Jeśli nigdy nie robiliście powideł śliwkowych w plasterkach, koniecznie to zróbcie. Co ciekawe, ta metoda gotowania zwykle nie jest w ogóle omawiana: najczęściej omawianym tematem w tym kontekście jest gotowanie z nasionami lub bez. Poszliśmy więc dalej: nie tylko je rozdzieliliśmy, ale także pokroiliśmy miąższ w plasterki. I to, wierz mi, ma sens, ponieważ w tej formie owoce są doskonale nasycone syropem i zachowują swój kształt. Podawanie powideł śliwkowych w plastrach w wazonie lub rozetkach to prawdziwa przyjemność, nie tylko gastronomiczna, ale i estetyczna!
Złożoność: łatwo Kalorie: 113,04 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 20 godz Używany: 0,22 g/0,08 g/26,48GotowanieŚniadanieKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 3 PORCJEśliwki – 1,3-1,5 kg cukier – 1,2 kg wino białe wytrawne – 500 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj śliwki na dżem. Aby to zrobić, posortuj owoce, umyj i osusz. Każdą śliwkę przekrój na pół i usuń pestki. Odmierz 1 kg owoców (resztę wykorzystaj według uznania) i pokrój w plasterki.
Krok 2
Do szerokiego rondla, rondla lub emaliowanej miski wsyp cukier. Wlać wytrawne białe wino i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop dżemowy przez 3 minuty na średnim ogniu.
Krok 3
Przygotowane śliwki ostrożnie wrzucamy do wrzącego syropu, aby się nie poparzyć. Bardzo delikatnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką lub delikatnie potrząśnij pojemnikiem kilka razy.
Krok 4
Gotuj dosłownie 2-3 minuty. Następnie zdejmij śliwki w syropie z ognia i przykryj kawałkiem czystej gazy. Pozostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Plasterki śliwek należy namoczyć w syropie.
Krok 5
Ponownie postaw pojemnik ze śliwkami w syropie na ogniu i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Przykryć gazą i pozostawić do ostygnięcia. Powtórz tę czynność jeszcze 3-4 razy.
Krok 6
Po raz ostatni pokrój dżem śliwkowy w plasterki, aż będzie całkowicie ugotowany. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i umieścić w suchych, wysterylizowanych słoikach. Uszczelnij zwykłymi plastikowymi lub zakrętkami.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie podoba Ci się pomysł zrobienia powideł w plasterkach z winem, po prostu weź 500 ml wody i dodaj do tego sok z połowy dużej cytryny. Wymieszaj i użyj jako bazy syropu.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować powidło śliwkowe w plasterkach, staraj się wybierać dojrzałe, duże owoce z dobrze oddzielającą się pestką. Na przykład odmiana „śliwkowa” jest idealna.