Plasterki dżemu morelowego
Tatiana M. 10 lipca 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem morelowy w plasterkach cieszy oko swoją bursztynową, słoneczną, letnią barwą, a także dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych nawet tym, którzy z reguły nie przepadają za słodkimi przetworami. Estetyka i przyjemność „w jednej butelce”! Pragmatycznym osobom zdecydowanie zalecamy zwrócenie uwagi na użytkową stronę dżemu morelowego: syrop można rozcieńczyć wodą i wykorzystać jako napój, a połówki owoców można wykorzystać do nadzienia ciast. Wszystko będzie działać! Ogólnie rzecz biorąc, Twoi bliscy na pewno będą Ci wdzięczni, jeśli poświęcisz czas na przygotowanie dżemu morelowego w plasterkach, zwłaszcza że dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi nie będzie to trudne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 442,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,90 g/0,10 g/108,70GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJImorela 1 kgcukier 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Morele na konfiturę (należy wybierać twarde, dojrzałe owoce) należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem. Usuń nasiona, pokrój owoce w plasterki.
Krok 2
Posyp morele cukrem w rondlu i pozostaw na noc, aby wytworzył się sok. Doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu, gotować przez 5 minut. (staraj się nie ingerować w dżem, aby nie uszkodzić plasterków, lub rób to bardzo ostrożnie). Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3
Ponownie zagotuj dżem morelowy w plasterkach i również gotuj przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia i powtórzyć proces gotowania po raz trzeci. Przełóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij.
PRZYDATNE RADY
Dżem morelowy w plasterkach jest wygodny, ponieważ gotowanie zajmuje tylko 5 minut przez kilka dni. Oznacza to, że gospodyni domowa nie będzie musiała długo stać przy kuchence, ponieważ, jak wiadomo, nie można pozostawić patelni z owocami w syropie bez nadzoru.
PRZY OKAZJI
Do dżemu morelowego można dodać przyprawy w plasterkach do smaku. Doskonale sprawdzą się na przykład laski cynamonu, laski wanilii lub anyż gwiazdkowaty. Okaże się pysznie i jeszcze bardziej aromatycznie.