Placuszki z cukinii z kefirem

Placuszki z cukinii z kefirem

gastronomia 29 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPlacuszki z cukinii z kefirem Do przepisu

Placki z cukinii z kefirem to w pełni uniwersalne i pyszne danie dla całej rodziny. Dzięki roślinnemu dodatkowi (witam wszystkich miłośników zdrowego trybu życia!) naleśniki okazują się wyjątkowo lekkie i smaczne, a przy tym zawierają mniej kalorii niż w zwykłych, a za to zawierają więcej witamin i mikroelementów! Gotowe naleśniki można podać z sosem z kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, doprawić czosnkiem, oliwą i drobno posiekaną miętą, zawinąć w twarożek lub miękki serek i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik, a nawet Odhaczyliśmy listę pytań o to, czym karmić swoje dzieci, które zaprzeczają obecności warzyw w swojej diecie. Zapewniamy, że cukinia w naleśniku jest doskonale zamaskowana.

Złożoność: łatwo Kalorie: 384,98 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 7,46 g/23,52 g/35,74MikserPrażenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciKarnawałSKŁADNIKI NA 6 PORCJImąka pszenna – 250 gmłoda cukinia – 1 szt. (około 300 g)jaja C0 – 2 szt.kefir – 200 mlnatka pietruszki – 2 gałązkikoperek – 2 gałązkiolej roślinny – 5-6 łyżek. l.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obraną cukinię zetrzeć na drobnej tarce, umieścić na durszlaku ustawionym nad miską i odstawić na 5 minut. Za pomocą szpatułki odciśnij nadmiar płynu i przełóż masę cukiniową do dużej miski.

Krok 2

Koperek i natkę pietruszki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oddziel liście od łodyg i drobno posiekaj. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą, dodać cukier i wymieszać trzepaczką.

Krok 3

Do dużej miski wlać kefir i dodać jajka. Dodać mieszankę mączną i wymieszać mikserem. Ciasto pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Wlać 2 łyżki. l. olej roślinny, dodać zioła i ponownie wymieszać.

Krok 4

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj spód olejem roślinnym i wlej porcję ciasta. Do tego celu wygodnie jest użyć małej kadzi lub miarki.

Krok 5

Przechylaj patelnię w różnych kierunkach, równomiernie rozprowadź ciasto i piecz naleśnik przez 1,5 minuty. Ostrożnie przewróć szpatułką i smaż przez kolejne 50-60 sekund.

Krok 6

Kontynuuj gotowanie, aż ciasto się skończy. Przed każdym naleśnikiem nasmaruj patelnię niewielką ilością oleju roślinnego. Gotowe naleśniki układamy w stos na talerzu.

PRZYDATNE RADY

Aby już pierwszy naleśnik nie wyszedł grudkowaty, należy odpowiednio przygotować patelnię. Postaw na średnim ogniu, wlej 1 łyżeczkę. olej roślinny i podgrzewaj przez 1,5-2 minuty. Do miski z ciastem wlać olej i wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Wróć do pieca, podgrzewaj przez kolejne 20 sekund i rozpocznij pieczenie. Podczas gotowania posmaruj dno patelni olejem roślinnym.

PRZY OKAZJI

Przepis na placki z cukinii z kefirem pozwala na dużą różnorodność – spróbuj zastąpić cukinię młodą cukinią lub dodać do ciasta odrobinę startej marchewki lub dyni, a zamiast kefiru użyj ayranu lub jogurtu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja