Placuszki bananowe bez mąki i cukru

Placuszki bananowe bez mąki i cukru

gastronomia 27 września 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPlacuszki bananowe bez mąki i cukru Do przepisu

Placki bananowe bez mąki i cukru przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy, którzy chcą jeść smacznie, a jednocześnie zachować szczupłą sylwetkę. Przepis jest prosty i zawiera minimalną ilość składników. Podstawą tych naleśników są banany, które poprawiają stan emocjonalny i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Owoc ten szybko nasyca i uzupełnia energię, dlatego jest szczególnie przydatny dla sportowców i osób, których aktywność wiąże się z aktywnością fizyczną. Drugim składnikiem są jajka. Zaspokajają także głód na długo i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Połączenie tych dwóch produktów pomoże zachować świetny nastrój i dobre samopoczucie.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 386,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 8,95 g/26,05 g/27,94PrażeniePiekarniaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEbanany – 2 szt. (250 g)jajka – 2 szt.sok z cytryny – 1 łyżkaolej roślinny – 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jedzenie. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Banany powinny być bardzo dojrzałe, aby zapewnić maksymalną słodycz i łatwość kruszenia.

Krok 2

Banana obierz i pokrój w małe plasterki. Lub dokładnie rozgnieć widelcem. Wyciśnij jedną łyżkę soku z cytryny. Jajka rozbić, wymieszać z bananami i sokiem.

Krok 3

Powstałą mieszaninę umieść w blenderze. Ubijaj na wysokich obrotach przez 4-5 minut. Powinieneś otrzymać bujną, jednorodną pianę. A objętość pierwotnej masy podwoi się.

Krok 4

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj cienką warstwą oleju roślinnego. Dodaj mieszaninę bananów, tworząc naleśniki o pożądanej wielkości. Przykryć pokrywką i pozostawić na 2-3 minuty.

Krok 5

Gdy powierzchnia naleśników stanie się matowa, połóż na niej drugą warstwę masy bananowej. Ponownie przykryj i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

Krok 6

Połóż trzecią warstwę mieszanki bananów. Przykryj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty, aż ostatnia warstwa ciasta stanie się nieprzezroczysta. Dzięki wielowarstwowości naleśniki okażą się obszerne i przewiewne.

Krok 7

Obróć naleśniki na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 2-3 minuty, aż uzyskasz złoty kolor. Trzeba ostrożnie odwracać, bo naleśniki są bardzo delikatne i łatwo je rozerwać.

Krok 8

Powtórz cały proces z pozostałą mieszaniną bananów. Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i według uznania udekoruj ulubionymi owocami. Podawać na ciepło lub na zimno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli masz w domu niedojrzałe owoce, możesz dodać je do bananów. Dzięki tej technice banany będą się psuć wolniej, a owoce szybciej dojrzeją.

PRZY OKAZJI

O bananach dowiedzieli się w Rosji na początku XVIII wieku. Po wyjeździe Piotra I do Holandii. Przez długi czas banany były dostępne tylko dla klas wyższych. Owoc ten pojawił się w sprzedaży w ZSRR za Chruszczowa, któremu udało się ustalić masowy import bananów z Chin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja