Placki ziemniaczane z warzyw i nie tylko, pomysły, tajemnice, sprawdzone i udane przepisy
Olga Siutkina 16 sierpnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Powszechnie przyjmuje się, że placki ziemniaczane (kakorki, teruny, placki ziemniaczane) przygotowuje się z ziemniaków startych na grubej tarce. Wynika to z nazwy – pocierać, łzawić. Ale czy naleśniki można zrobić tylko z ziemniaków? Oczywiście, że nie!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Placki ziemniaczane – przepis krok po kroku
- Przepis na placki z cukinii – z pikantnymi dodatkami
- Naleśniki z dyni – przepis krok po kroku
- Placki marchewkowe z rodzynkami – w piekarniku!
- Placki ziemniaczane – według przepisu słynnego szefa kuchni
- Placki z jabłkami – przepis krok po kroku na jesienny deser
Placki Ziemniaczane
Zacznijmy jednak od klasyki: placki ziemniaczane uwielbiają wszyscy. Powinny mieć chrupiące brzegi, a do tego trzeba wybrać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Tarka musi być duża, aby masa ziemniaczana nie zamieniła się w owsiankę.
Lifehack: Aby placki ziemniaczane były jeszcze bardziej chrupiące, starte ziemniaki należy dokładnie wycisnąć z nadmiaru wilgoci.
Do placków ziemniaczanych można dodać smażony boczek lub zastąpić połowę masy ziemniaków taką samą ilością startego jabłka. Placki ziemniaczane tradycyjnie podawane są ze śmietaną. Bardzo smaczną porcją, która zyskała już popularność w restauracjach, są placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i solonym łososiem! W Niemczech na przykład placki ziemniaczane podaje się na toście z czarnego chleba, z kwaśną śmietaną i musem jabłkowym.
Draniki smażone są na oleju roślinnym, smalcu lub oleju roślinnym i smalcu miesza się razem. Aby uzyskać chrupiącą złotą skórkę, do oleju roślinnego można dodać kawałek masła.
Placki ziemniaczane nabiorą złotego koloru, jeśli podczas smażenia dodamy odrobinę masła.
Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujesz:
- 600 g obranych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 duże jajko
- 2 łyżki łyżki mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki łyżki oleju lub tłuszczu do smażenia
- śmietana do podania
- Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i umieścić na durszlaku. Wyciśnij sok z ziemniaków i przełóż mieszaninę ziemniaków do miski.
- Cebulę zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i czarny pieprz. Zamieszać.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
- Placki ziemniaczane układać łyżką na rozgrzanym tłuszczu, lekko dociskając szpatułką, tak aby powierzchnia była równa.
- Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor, od 5 do 6 minut na stronę.
- Gotowe naleśniki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Lifehack: Aby placki ziemniaczane były okrągłe, wrzucaj mieszaninę na tłuszcz z czubka łyżki, unosząc łyżkę pionowo.
Placki z Cukinii
Placki z cukinii to świetna propozycja na letnie śniadanie. Łatwe, smaczne i satysfakcjonujące. Jest tylko jedno życzenie – aby cukinia była młoda, mleczno dojrzała, z delikatnymi, ledwo zauważalnymi pestkami w środku. Jeśli masz egzemplarz przejrzały, to też nie odmówimy, po prostu go oczyścimy i wytniemy rdzeń. Do cukinii dodaj odrobinę posiekanego koperku i natki pietruszki – tutaj masz letni aromat i nastrój. Zasada jest wciąż ta sama – zetrzyj cukinię na grubej tarce. Dla zaostrzenia pikanterii można dodać tarty parmezan lub ser cheddar. Nawiasem mówiąc, placki z cukinii można przygotować także w wersji na słodko, dodając cukier i aromat waniliowy. Podawać z miodem, syropem klonowym, czekoladą. A to będzie deser.
Do naleśników z cukinii można dodać pikantne składniki: do ciasta parmezan lub ser cheddar, a do kwaśnej śmietany wmieszać odrobinę czosnku
Do przygotowania placków ziemniaczanych z cukinii potrzebujesz:
- 500 g młodej cukinii lub cukinii
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki łyżki mąki pszennej
- 4–5 gałązek koperku, pietruszki
- sól, czarny pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- kwaśna śmietana, 1-2 ząbki czosnku do podania
- Drobno posiekaj warzywa. Lekko ubij jajko widelcem.
- Cukinię zetrzyj na grubej tarce i umieść na durszlaku. Dodać sól i odstawić na 10 minut. Wyciśnij nadmiar płynu.
- Do miski włóż startą i wyciśniętą cukinię, jajko, zioła, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i natychmiast rozpocznij gotowanie.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i kładź okrągłe naleśniki łyżką w niewielkiej odległości od siebie. Lekko dociśnij szpatułką.
- Smażyć naleśniki z cukinii na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty z każdej strony.
- Gotowe naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
- Aby podać, przepuść czosnek przez prasę i wymieszaj ze śmietaną. Sól i pieprz do smaku.
Life hack: Spróbuj dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia do naleśników z cukinii – naleśniki będą jeszcze delikatniejsze.
Naleśniki z dyni
Patisson jest jak kosmita z kosmosu, wygląda jak samolot obcych cywilizacji. Trzeba na niego uważać – nie przegap go, zrywaj go z ogrodu, gdy jest młody, ma cienką skórkę i delikatny miąższ. Uwielbiam robić bardzo smaczne i zdrowe placki ziemniaczane z dyni. Mąkę pszenną zastępuję mąką pełnoziarnistą i dodaję płatki owsiane. Podaję z kwaśną śmietaną i skórką z cytryny. Bardzo oryginalne i fajne.
Placki ziemniaczane z dynią podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną ze skórką cytrynową
Aby przygotować placki ziemniaczane z dyni, potrzebujesz:
- 640 g młodej dyni
- 2 jajka
- 135 g mąki pełnoziarnistej
- 25 g płatków owsianych
- sól do smaku
- olej roślinny do smażenia
- do podania kwaśnej śmietany, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i skórki z jednej cytryny
- Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy i wymieszaj z mąką pełnoziarnistą, dodaj szczyptę soli.
- Zetrzeć dynię, umieścić na durszlaku, lekko posolić i odcisnąć z wilgoci.
- Jajka lekko ubij.
- Wymieszaj startą dynię, mąkę, jajka. Jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.
- Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, 4-5 minut z każdej strony.
- Przed podaniem zetrzyj skórkę z cytryny. Śmietanę wymieszaj ze skórką cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Placki ziemniaczane z dynią lepiej podawać na ciepło.
Placki marchewkowe z rodzynkami w piekarniku
Placki marchewkowe można przygotować z warzyw korzeniowych o dowolnej dojrzałości. Ale z młodych marchewek są szczególnie aromatyczne i słodkie. Trudno jest zetrzeć bardzo cienkie ogonki marchwi, dlatego wybieraj marchewki, które łatwo się zetrą. Młode, ale średniej wielkości.
Marchew jest bardziej sucha i gęstsza w przeciwieństwie do ziemniaków, cukinii i dyni, dlatego nie ma potrzeby wyciskania jej przed gotowaniem. Ale przygotowanie potraw z niego również zajmuje trochę więcej czasu. Dlatego naleśnikom marchewkowym można zaufać w piekarniku, a dzięki tej metodzie gotowania będzie więcej smaku.
Zdecyduj sam, jakie będą Twoje naleśniki marchewkowe: deser czy przekąska
Do przygotowania placków ziemniaczanych z marchewką i rodzynkami potrzebujesz:
- 2 średnie marchewki
- 1 jajko
- 1,5 łyżki. łyżki semoliny
- 70 g rodzynek
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce.
- Do startej marchewki dodać semolinę, jajko, szczyptę soli i rodzynki. Zamieszać.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i łyżką nałóż przygotowaną masę na patelnię, formując okrągłe naleśniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Placki ziemniaczane przełożyć do żaroodpornego naczynia do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 8–10 minut.
Do takich naleśników dobrze jest dodać zarówno rodzynki, jak i posiekane suszone morele – będzie to danie na deser.
A jeśli dodasz fetę – niesłodzone, pikantne naleśniki na przekąskę. 1 marchewkę możesz zastąpić startymi ziemniakami i podawać z sosem grzybowym – to będzie zupełnie nowy smak! W dwóch ostatnich opcjach nie trzeba dodawać rodzynek.
Podawaj placki marchewkowe ze śmietaną.
Placki ziemniaczane według przepisu Yotama Ottolenghi
Musiałam ugotować niejedną potrawę według przepisów Yotama Ottolenghi i wszystko było bardzo smaczne! Pikantny, egzotyczny, sprawia, że zakochujesz się w nim od pierwszego kęsa. Niezależnie od tego, czy jest to por, czy szpinak, mistrz zawsze znajdzie coś, co zaskoczy. Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowanie zajmie trochę więcej czasu, ale wynik jest tego wart. I może to być danie nie tylko na śniadanie, ale także na obiad lub lunch, gdy nie masz ochoty na nic mięsnego. Wszystkie składniki razem stanowią dobry zestaw składników odżywczych i korzystnych substancji.
Oryginalny przepis Yotama Ottolenghi na placki ziemniaczane ze słodkich ziemniaków wykorzystuje nasiona czarnej komosy ryżowej.
Na placki z batatów według przepisu Yotama Ottolenghiego potrzebujesz:
- 250 g obranych słodkich ziemniaków
- 250 g ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
- 30 g komosy ryżowej
- 1 czerwona cebula
- 8–10 gałązek kolendry
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki l skrobia kukurydziana
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
- do podania 2 limonek, pokrojonych w ósemki
- Komosę ryżową gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 10 minut. Odcedź i pozostaw nasiona do wyschnięcia (oryginalny przepis Yotama Ottolenghi wykorzystuje nasiona czarnej komosy ryżowej).
- Zetrzyj słodkie ziemniaki i ziemniaki na grubej tarce i wymieszaj.
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki i dodać do słodkich ziemniaków i słodkich ziemniaków.
- Posiekaj liście kolendry.
- W małym pojemniku wymieszaj mąkę, skrobię i przyprawy, sól i pieprz.
- Do startych słodkich ziemniaków i ziemniaków dodaj komosę ryżową, liście kolendry oraz mieszankę mąki i skrobi z przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo wlewaj 50–70 ml zimnej wody. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodne ciasto.
- Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu.
- Oleju roślinnego powinno być wystarczająco dużo, aby zanurzyć placki ze słodkich ziemniaków do około 1/3 wysokości.
- W dłoniach formuj placki ziemniaczane, mocno je ściskając.
- Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor i upiec około 3-4 minuty.
- Gotowe naleśniki przekładamy na papierowy ręcznik.
Podawaj placki ziemniaczane z kawałkami limonki.
Naleśniki z jabłkami
Owocowe naleśniki na deser to świetne rozwiązanie! Swoją drogą radzę zaangażować dzieci w przygotowanie placków ziemniaczanych, one chętnie wezmą w tym udział. Naleśniki z jabłkami można doprawić cynamonem i podawać na śniadanie z herbatą lub kakao, a na popołudniową przekąskę z kremowymi lodami.
Life hack: Jeśli nie chcesz, żeby jabłka rozpływały się podczas gotowania, używaj tylko słodkich odmian i nigdy nie spryskuj sokiem z cytryny – zamienią się w puree.
Zamiast jabłek można użyć gruszek. Draniki z gruszkami najlepiej smakują z sosem czekoladowym.
Naleśniki z jabłkami zwabią Cię na stół aromatem wypieków z cynamonem
Do naleśników z jabłkami potrzebujesz:
- 3 średnie słodkie jabłka
- 2 łyżki łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka. łyżka cukru
- 2 łyżki łyżki kefiru
- soda oczyszczona na czubku łyżeczki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
- Obierz jabłka i zetrzyj je na grubej tarce.
- Dodać kefir i wymieszać.
- Dodać mąkę, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Zamieszać.
- Na patelni rozgrzej oliwę i łyżką wrzucaj placki z jabłkami.
- Smażyć naleśniki owocowe na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty z każdej strony.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #DranikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zalogować się…