Placki ziemniaczane z pikantnym jogurtem

Placki ziemniaczane z pikantnym jogurtem

Mój magnes 11 marca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMój magnesMój magnesMój magnesMój magnes Do przepisu

Placki ziemniaczane to odpowiednik placków ziemniaczanych, które gospodynie domowe w Ameryce i Wielkiej Brytanii przygotowują na śniadanie lub służą jako dodatek. Technologia ich przygotowania jest również bardzo podobna. Małe okrągłe kotlety powstają z grubo startych ziemniaków z dodatkiem mąki, przypraw, a czasem i jajek. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące. Zasadnicza różnica: do naszych naleśników przekąskowych używamy surowych ziemniaków, do amerykańskich gotowanych. Jest też różnica w wyglądzie. Najczęściej naleśniki zagraniczne mają kształt trójkąta lub kwadratu. A dla dużej firmy piecze się je jak naleśnik w jednej masie, którą następnie kroi się na potrzebne porcje. Podaje się je zawsze z sosem, w naszym przypadku z pikantnym jogurtem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 406,36 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 17,79 g/21,18 g/36,83PrażenieKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJE200 g gotowanej wędzonej wołowiny4 ziemniaki2 jajka2 łyżki l. mąka3–4 ogórki marynowane2–3 łyżki. l. bułka tarta3 łyżki l. olej roślinny1 pęczek pietruszki0,5 łyżki. l. musztardaświeżo zmielony czarny pieprzsólDo sosu:100 g jogurtu naturalnego2 łyżeczki sos tabasco Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości, 15–20 minut. Zmiksuj na grube puree.

Krok 2

Drobno posiekaj mięso, ogórki i liście pietruszki. W misce wymieszaj z ziemniakami, dodaj sól i musztardę. Dobrze zagnieć mieszaninę i uformuj małe okrągłe kotlety – placki ziemniaczane.

Krok 3

Do oddzielnych misek wsyp mąkę i bułkę tartą. Lekko ubij jajka. Maczaj placki ziemniaczane najpierw w mące, następnie zanurzaj kolejno w jajkach i bułce tartej. Przełożyć na deskę przykrytą folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na umiarkowanym ogniu. Dodaj placki ziemniaczane i smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor.

Krok 5

W misce wymieszaj jogurt z sosem Tabasco. Posyp placki ziemniaczane pieprzem i podawaj z sosem.

PRZYDATNE RADY

Jogurt jest lżejszą alternatywą dla majonezu, za którym często przepadają mężczyźni. Jogurt naturalny jest bogaty w białko, wapń i probiotyki, a jego neutralny smak pozwala na eksperymentowanie z sosami.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 6,83 g (8,54% wartości dziennej) • tłuszcze 12,63 g (14,03%) • węglowodany 16,51 g (9,83%) • błonnik pokarmowy 0,91 g (3,03%) • kcal 204,46 (11,36%) • NNKT 4,14 g (20,70%) • sód 485,36 ​​mg (33,47%) • cukier ogółem 5,94 g (11,88%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja