Placki z cukinii: jak przygotować i z czym podawać

Placki z cukinii: jak przygotować i z czym podawać

Latem warto zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze, zwłaszcza gdy mamy pod ręką cukinię. Z jednego kilograma można zrobić tyle naleśników – wystarczy dla całej rodziny, a nawet sąsiedzi dostaną trochę. Podpowiadamy, jak je dywersyfikować.

Placki z Cukinii

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii

4–6 porcji, przygotowanie: 50 min.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 średnie pieczone lub gotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • grysik
  • roztopione masło
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietana do podania

Co zrobić:

1. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Umieścić na durszlaku i pozostawić do odcieknięcia na 20 minut. Ściśnięcie.

2. Zetrzyj ziemniaki i obrany czosnek na drobnej tarce. Jajka ubić z żółtkami, solą i pieprzem. Mieszamy z ziemniakami i czosnkiem na gładką masę.

3. Wymieszaj startą cukinię z masą ziemniaczaną, dodaj trochę semoliny, aby uzyskać niepłynne ciasto. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej.

4. Ciasto nabierać dużą łyżką, wkładać na olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki włóż do miski z pokrywką.

Dodatki do naleśników z cukinii:

+ cienko pokrojone suszone pomidory

+ pokruszony ser

+ smażona cebula z boczkiem

+ posiekana mieszanka czosnku i ziół (cebula, koperek, natka pietruszki)

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukinia #naleśniki #placki z cukiniiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja