Latem warto zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze, zwłaszcza gdy mamy pod ręką cukinię. Z jednego kilograma można zrobić tyle naleśników – wystarczy dla całej rodziny, a nawet sąsiedzi dostaną trochę. Podpowiadamy, jak je dywersyfikować.
Placki z Cukinii
Placuszki z cukinii
4–6 porcji, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
- 1 kg młodej cukinii
- 2 średnie pieczone lub gotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 żółtka
- grysik
- roztopione masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- śmietana do podania
Co zrobić:
1. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Umieścić na durszlaku i pozostawić do odcieknięcia na 20 minut. Ściśnięcie.
2. Zetrzyj ziemniaki i obrany czosnek na drobnej tarce. Jajka ubić z żółtkami, solą i pieprzem. Mieszamy z ziemniakami i czosnkiem na gładką masę.
3. Wymieszaj startą cukinię z masą ziemniaczaną, dodaj trochę semoliny, aby uzyskać niepłynne ciasto. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej.
4. Ciasto nabierać dużą łyżką, wkładać na olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki włóż do miski z pokrywką.
Dodatki do naleśników z cukinii:
+ cienko pokrojone suszone pomidory
+ pokruszony ser
+ smażona cebula z boczkiem
+ posiekana mieszanka czosnku i ziół (cebula, koperek, natka pietruszki)
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukinia #naleśniki #placki z cukiniiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych