Placki z Cukinii

Placki z Cukinii

Olga Siutkina 20 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4KomentarzPlacki z Cukinii Do przepisu

Placki z cukinii to świetna propozycja na letnie śniadanie. Łatwe, smaczne i satysfakcjonujące. Jest tylko jedno życzenie – aby cukinia była młoda, mleczno dojrzała, z delikatnymi, ledwo zauważalnymi pestkami w środku. Jeśli masz egzemplarz przejrzały, to też nie odmówimy, po prostu go oczyścimy i wytniemy rdzeń. Do cukinii dodaj odrobinę posiekanego koperku i natki pietruszki – tutaj masz letni aromat i nastrój. Zasada jest wciąż ta sama – zetrzyj cukinię na grubej tarce. Dla zaostrzenia pikanterii można dodać tarty parmezan lub ser cheddar. Nawiasem mówiąc, placki z cukinii można przygotować także w wersji na słodko, dodając cukier i aromat waniliowy. Podawać z miodem, syropem klonowym i czekoladą. A to będzie deser.

Złożoność: łatwo Kalorie: 266,45 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,65 g/12,78 g/30,82Kuchnia białoruskaKolacjaDrugie daniePiekarniaDranikiProdukt z ciastaNaleśnikiDanie główneWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE500 g młodej cukinii lub cukinii1 mała cebula1 jajko3 łyżki. łyżki mąki pszennej4–5 gałązek koperku, pietruszkisólczarny pieprzolej roślinny do smażeniaśmietana do podania1-2 ząbki czosnku do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj warzywa. Lekko ubij jajko widelcem.

Krok 2

Cukinię zetrzyj na grubej tarce i umieść na durszlaku. Dodać sól i odstawić na 10 minut. Wyciśnij nadmiar płynu.

Krok 3

Do miski włóż startą i wyciśniętą cukinię, jajko, zioła, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i natychmiast rozpocznij gotowanie.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej roślinny i kładź okrągłe naleśniki łyżką w niewielkiej odległości od siebie. Lekko dociśnij szpatułką.

Krok 5

Smażyć naleśniki z cukinii na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 6

Gotowe naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.

Krok 7

Aby podać, przepuść czosnek przez prasę i wymieszaj ze śmietaną. Sól i pieprz do smaku.

PRZYDATNE RADY

Spróbuj dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia do naleśników z cukinii – naleśniki będą jeszcze delikatniejsze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja