Placki Z Cukini Z Serem
gastronomia 27 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Placki z cukinii i sera to połączenie idealne, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. I dla miłośników naleśników na śniadanie, smakoszy serów i tych, którzy przestrzegają odpowiedniej diety. Ale co najważniejsze, jest to kolejny nowy i wspaniały sposób na urozmaicenie diety. Kiedy wydaje się, że wszystkie przepisy na cukinię zostały przestudiowane i ukończone, spróbuj zrobić te pyszne naleśniki. Składniki są dostępne i zdrowe. Proces gotowania jest przejrzysty i łatwy. Placki z cukinii z serem doskonale nadają się na rodzinne śniadanie lub niecodzienny dodatek do kolacji w gronie przyjaciół.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 397,29 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 16,52 g/24,03 g/37,24PrażeniePiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia – 250 gmleko – 200 mljajko – 2 szt.mąka – 150 gser – 100 golej roślinny – 2 łyżki.czosnek – 1 ząbekwarzywa – do smakusól – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię obierz i wypestkuj. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zetrzyj na grubej tarce. Nie wyciskaj soku z cukinii.
Krok 2
Do głębokiej miski włóż startą cukinię. Dodaj ćwierć łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 3
Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Dodaj trochę więcej soli do smaku. Lepiej nie używać w tym procesie miksera, aby ubite jajka nie zamieniły się w pianę.
Krok 4
Czosnek pokroić na małe kawałki lub przepuścić przez prasę. Wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Do ubitych jajek dodać tę mieszaninę, dokładnie wymieszać.
Krok 5
Do powstałej mieszaniny wlać mleko i 1 łyżkę oleju roślinnego. Mleko nie powinno być zimne, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Krok 6
Zetrzyj ser na grubej tarce (lepiej wybrać twardy ser). Wlać do masy jajeczno-mlecznej. Dodaj tam startą cukinię. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7
Przesiej mąkę pszenną. Stopniowo dodawaj go małymi porcjami, mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być cienkie i bez grudek. Tak, aby można było łatwo wlać go na patelnię.
Krok 8
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj niewielką ilość oleju roślinnego. Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca, dodaj trochę wody. Jeśli krople zaczną odbijać się i syczeć, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 9
Za pomocą chochli nabieramy odpowiednią ilość ciasta i wlewamy je na patelnię. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, możesz go ugotować pod przykryciem.
Krok 10
Powtarzaj poprzedni krok, aż zniknie całe ciasto. W razie potrzeby zredukuj ciepło na czas. Uważaj, aby naleśniki się nie przypaliły. Ser bardzo szybko się rumieni.
Krok 11
Gotowe placki z cukinii i sera przełożyć na talerz. Są cienkie i można je złożyć w dowolny sposób. Dzielić na ćwiartki, układać w stosy lub owinąć nadzieniem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nadmiar cukinii można przechowywać poprzez zamrożenie. Zetrzyj, pokrój w plasterki lub kostkę. Jak wygodne będzie dla Ciebie dalsze przygotowywanie zwykłych potraw.
PRZY OKAZJI
Z cukinii możesz ugotować nie tylko dania główne. To warzywo świetnie nadaje się do deserów. Można z niego zrobić dżemy, marmolady, konfitury i inne wspaniałe słodkości.