Placki Z Cukini Z Serem

Placki Z Cukini Z Serem

gastronomia 27 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzPlacki Z Cukini Z Serem Do przepisu

Placki z cukinii i sera to połączenie idealne, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. I dla miłośników naleśników na śniadanie, smakoszy serów i tych, którzy przestrzegają odpowiedniej diety. Ale co najważniejsze, jest to kolejny nowy i wspaniały sposób na urozmaicenie diety. Kiedy wydaje się, że wszystkie przepisy na cukinię zostały przestudiowane i ukończone, spróbuj zrobić te pyszne naleśniki. Składniki są dostępne i zdrowe. Proces gotowania jest przejrzysty i łatwy. Placki z cukinii z serem doskonale nadają się na rodzinne śniadanie lub niecodzienny dodatek do kolacji w gronie przyjaciół.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 397,29 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 16,52 g/24,03 g/37,24PrażeniePiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia – 250 gmleko – 200 mljajko – 2 szt.mąka – 150 gser – 100 golej roślinny – 2 łyżki.czosnek – 1 ząbekwarzywa – do smakusól – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię obierz i wypestkuj. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zetrzyj na grubej tarce. Nie wyciskaj soku z cukinii.

Krok 2

Do głębokiej miski włóż startą cukinię. Dodaj ćwierć łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

Krok 3

Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Dodaj trochę więcej soli do smaku. Lepiej nie używać w tym procesie miksera, aby ubite jajka nie zamieniły się w pianę.

Krok 4

Czosnek pokroić na małe kawałki lub przepuścić przez prasę. Wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Do ubitych jajek dodać tę mieszaninę, dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do powstałej mieszaniny wlać mleko i 1 łyżkę oleju roślinnego. Mleko nie powinno być zimne, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Krok 6

Zetrzyj ser na grubej tarce (lepiej wybrać twardy ser). Wlać do masy jajeczno-mlecznej. Dodaj tam startą cukinię. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 7

Przesiej mąkę pszenną. Stopniowo dodawaj go małymi porcjami, mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być cienkie i bez grudek. Tak, aby można było łatwo wlać go na patelnię.

Krok 8

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj niewielką ilość oleju roślinnego. Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca, dodaj trochę wody. Jeśli krople zaczną odbijać się i syczeć, możesz przejść do następnego kroku.

Krok 9

Za pomocą chochli nabieramy odpowiednią ilość ciasta i wlewamy je na patelnię. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, możesz go ugotować pod przykryciem.

Krok 10

Powtarzaj poprzedni krok, aż zniknie całe ciasto. W razie potrzeby zredukuj ciepło na czas. Uważaj, aby naleśniki się nie przypaliły. Ser bardzo szybko się rumieni.

Krok 11

Gotowe placki z cukinii i sera przełożyć na talerz. Są cienkie i można je złożyć w dowolny sposób. Dzielić na ćwiartki, układać w stosy lub owinąć nadzieniem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Nadmiar cukinii można przechowywać poprzez zamrożenie. Zetrzyj, pokrój w plasterki lub kostkę. Jak wygodne będzie dla Ciebie dalsze przygotowywanie zwykłych potraw.

PRZY OKAZJI

Z cukinii możesz ugotować nie tylko dania główne. To warzywo świetnie nadaje się do deserów. Można z niego zrobić dżemy, marmolady, konfitury i inne wspaniałe słodkości.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja