Placki z borówkami, czy to wszystko, co można upiec z jagodami północnymi?
Olga Zacharowa 25 września 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Placki z borówkami charakteryzują się atrakcyjnym aromatem i rozpoznawalnym, lekko cierpkim i słodkim smakiem. Są różne ciasta: otwarte i zamknięte, z ciasta drożdżowego i kruchego, a także nasze ulubione z chrupiącą bułką tartą (kruszonką). Jagoda jest tak dobra, że pieczemy także ciastka, ciasta francuskie, bułki, ciasteczka i szarlotki z borówkami. Używamy borówek świeżych i mrożonych, mielonych z cukrem i konfitury z borówek. Piecz z nami i podziel się z nami swoimi osobistymi doświadczeniami w pieczeniu ciast z borówkami.
Treść materiału:
Borówka Borówka, jaki to rodzaj jagody?
Przepisy na ciasta z borówkami
- Ciasto wielkopostne z borówkami i śliwkami
- Ciasto kruche z borówkami i bezą
- Domowe ciasto z borówkami i suszonymi owocami
- Ciasto z borówkami z ciasta na oleju roślinnym z dodatkiem mąki migdałowej
- Tarte ciasto z borówkami
Nie tylko placki z borówkami
- Ciasto francuskie z borówkami i jabłkami
- Najprostsze tarte ciasteczka
- Bułeczki francuskie z borówkami i orzechami pekan
- Charlotte Północna z chleba żytniego
- Duża galette z borówkami i pigwą
- Porcjowane ciasteczka z borówkami
Oczywiście ciasta z borówkami i inne wypieki to nie jedyne dania przygotowywane z jagód północnych. W Europie uważane są za skandynawski odpowiednik północnoamerykańskiej żurawiny. Wiemy, że te dwie jagody są krewnymi, chociaż różnią się smakiem.
Placki z borówkami, a co to za jagoda?
Borówki Borówki są cierpkie, z lekką słodyczą i wiele osób może nie chcieć jeść tej świeżej jagody, ale będzie ona cudownie komponować się z potrawami. W porównaniu do żurawin, borówki mają mniejsze i słodsze jagody.
W Skandynawii sos lub dżem z borówek tradycyjnie podaje się do steków, klopsików, dziczyzny, placków ziemniaczanych, owsianki i gofrów. W Szwecji w okresie świąt Bożego Narodzenia stawia się go na stole obok gorącego puddingu ryżowego. Ale dzisiaj współcześni szefowie kuchni wyszli poza swoje zwykłe zastosowania. Borówki zaczęto wykorzystywać do przyrządzania serników, zup, marynat, win i autorskich koktajli. Łączy się go z kurczakiem i rybą.
W naszym kraju borówki najczęściej wykorzystuje się jako bazę do konfitur, różnych przypraw, a także nadzienia do ciast i innych wypieków. Do gotowania wykorzystuje się świeże borówki brusznicy (w sezonie), mrożone (przez cały rok), a czasami moczone (patrz przepis). Tutaj).
Chociaż borówki brusznicy uprawiane (hodowlane) są łatwiej dostępne, jagody najwyższej jakości zbiera się dziko. Wiadomo, że im ciemniejszy kolor łupiny i miąższu, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera jagoda. Dzikie borówki zawierają więcej procyjanidyna W porównaniu do innych jagód uprawnych mają zatem bardziej nasycony kolor. Dzikie borówki dostępne są na naszych targowiskach i w niektórych wyspecjalizowanych sklepach, są jednak droższe. Jednak w przypadku borówek uprawnych ciasta i wypieki nie okazują się gorsze. Wystarczy wybrać sprawdzony przepis, a my Ci w tym pomożemy.
Przepisy na ciasta z borówką w piekarniku
Ciasto wielkopostne z borówkami i śliwkami
Ciasto wielkopostne z borówkami i śliwkami nie trzeba jeść tylko w czasie postu. Można go upiec dla wegan i dla tych, którzy chcą na jakiś czas zrezygnować z białka zwierzęcego. Dobre ciasto wielkopostne nie jest gorsze w smaku od najbardziej znanego, którego ciasto przygotowuje się z jajek i masła.
Ciasto wielkopostne z borówkami i śliwkami
Aby przygotować ciasto z borówkami 8 porcji potrzebować:
- 200 ml oleju roślinnego + do formy
- 400 g mrożonych borówek
- 400 g mrożonych posiekanych śliwek
- 100ml wody pitnej
- 250 g brązowego cukru
- 350 g mąki
- 1 łyżka. l. proszek do pieczenia
- 2 łyżki l. cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- cukier puder
- szczypta soli
- Umieść olej roślinny w zamrażarce na co najmniej 30 minut. Powinno zgęstnieć.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Borówki i śliwki zasyp cukrem (bez rozmrażania) w rondlu z grubym dnem.
- Postawić na średnim ogniu, dodać wodę, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez 3 minuty. Syrop odlej do miski i ostudź.
- Do miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mrożone masło i siekamy ciasto dwoma nożami na okruchy. Wlać syrop, dodać cukier waniliowy i cynamon, szybko zagnieść ciasto.
- Naczynie żaroodporne o średnicy 22 cm wysmaruj olejem roślinnym lub wyłóż dno papierem do pieczenia. Na spód wyłóż odrobinę ciasta, równomiernie rozłóż śliwki i borówki.
- Na wierzch połóż resztę ciasta i postaw blachę na środku nagrzanego piekarnika. Piec 35–40 minut. Drewniany szpikulec wbity w środek ciasta powinien wyjść czysty.
- Ostudzić ciasto na metalowej kratce, ostrożnie przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać.
Osobiste doświadczenia czytelników witryny
Komentarz Nadieżdy: „Kiedy robiłam ciasto z borówkami, wszystko mi się pomieszało. Nie było oleju roślinnego, ale było roztopione masło. Wziąłem to. Nie doczytałam, że syrop trzeba ostudzić i wlałam gorący olej. Wszystko skwierczyło, ciasto wyszło jak gęsty ptyś. Ale wszystko idealnie wypieczone, gotowe i w ogóle to teraz ulubiony przepis mojej rodziny na ciasto.”
Komentarz Marii: „Piekłam ciasto według tego przepisu już kilka razy i wyszło rewelacyjnie. Mój mąż i syn są nim zachwyceni. Piekłam z borówkami, śliwkami, żurawiną, a nawet z cytrynami, kiedy nie było innego wyjścia. Po prostu dodałam mniej cukru niż podano w przepisie.”
Ciasto kruche z borówkami i bezą
Elena Tarantina, autorka przepisu i czytelniczka strony (@elenatarantina70): „Bardzo smaczne ciasto! Koszyczek kruchego ciasta, pikantna kwaskowatość borówki brusznicy, a to wszystko pod słodką, zwiewną czapką z białek ubitych z cukrem.”
Ciasto kruche z borówkami i bezą
Aby przygotować ciasto z borówkami 8 porcji potrzebować:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 180 g miękkiego masła
- 300-350 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
Na bezę:
- 4 wiewiórki
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
Do wypełnienia:
- 200 g mrożonych borówek
- 2 łyżki l. skrobia
- Do testu Żółtka utrzeć z cukrem. Dodaj miękkie masło. Mieszamy trzepaczką, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć elastyczne ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozłóż ciasto w żaroodpornej formie o średnicy 20-22 cm, formując boki. Na cieście połóż okrąg papieru do pieczenia. Posypać suchym groszkiem, fasolą lub ryżem równą warstwą o grubości około 2-3 cm, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia. Koszyczek kruchych ciastek pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. aż do jasnozłotego brązu. Usuń suchy ciężar i papier.
- Zmniejsz temperaturę do 180°C.
- Na bezę Białka ubić z cukrem pudrem i solą, aż powstanie sztywna piana. Umieścić w rękawie cukierniczym.
- Do nadzienia Posyp borówki skrobią. Nadzienie włóż do koszyka na ciasto.
- Wyciśnij bezę. Piec w nagrzanym piekarniku jeszcze około 15-20 minut. aż bezy lekko się zarumienią. Przed podaniem ciasto należy ostudzić do temperatury pokojowej.
Domowe ciasto z borówkami i suszonymi owocami
Ilona Zakirova, autorka przepisu i czytelniczka serwisu (@scullion): „Do nadzienia można dodać garść pokruszonych, prażonych orzechów laskowych, aby nadać mu smak.”
Domowe ciasto z borówkami i suszonymi owocami
Do przygotowania ciasta z borówkami na 6 porcji potrzebujesz:
- 450 g mąki + rozwałkowanie ciasta
- 70 g cukru
- 10 g drożdży prasowanych
- 150 g wody + do namoczenia suszonych owoców
- 125 g śmietany o zawartości tłuszczu 10-15%, można użyć soi
- 10 gramów soli
- 50 g oleju roślinnego
- cukier puder i borówki z liśćmi (opcjonalnie) do podania
Do wypełnienia:
- 250 g mieszanki na kompot z suszonych owoców (jabłka, suszone morele, śliwki, rodzynki)
- 150 g mrożonych borówek
- Do testu W misce wymieszaj 150 g mąki, cukier i drożdże. Zmiel mieszaninę i dodaj wodę (37-39°C). Pozostaw ciasto na 40-45 minut.
- Śmietanę wymieszać z solą i wymieszać z ciastem.
- Dodać olej roślinny i pozostałą mąkę i zagnieść ciasto podobne do kruchego. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Do nadzienia Zalać wrzącą wodą mieszankę suszonych owoców. Pozostaw na 30-35 minut. Połóż na sicie i przepuść mieszaninę przez maszynę do mięsa. Do skręconego nadzienia dodać borówki.
- Ciasto rozwałkować na równą warstwę o średnicy 26 cm, przełożyć do żaroodpornej formy o średnicy 20 cm, tworząc bok. Odetnij nadmiar ciasta i zrób kratkę.
- Nałóż farsz, wygładź i przykryj kratką ciasta. Przykryj patelnię ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Piec ciasto z borówkami w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej i podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane borówkami i liśćmi jagód, jeśli to konieczne.
Ciasto kruche z borówkami z ciasta na oleju roślinnym z dodatkiem mąki migdałowej
Natalia, autorka przepisu i czytelniczka naszej strony (@ariel7777): „Ciasto z borówką to świetny sposób na przekształcenie kwaśnej dzikiej jagody w pyszne danie herbaciane. Oczywiście lepiej jest jeść borówki świeże, ponieważ obróbka cieplna zmniejsza zawartość witaminy C. Ale po upieczeniu witamina E, witaminy z grupy B, mangan, wapń i żelazo pozostaną prawie niezmienione. Oznacza to, że degustując ciasto z borówkami, czerpiemy przyjemność i przynosimy korzyści ciału.
Ciasto z borówkami z ciasta na oleju roślinnym z dodatkiem mąki migdałowej
Aby przygotować ciasto z borówkami 10 porcji potrzebować:
- 200 g mąki + do wyrobienia ciasta
- 2 łyżki l. Sahara
- 5 łyżek l. olej roślinny
- 6 łyżek l. lodowata woda
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Do wypełnienia:
- 400 g mrożonych borówek
- 2 łyżki l. Sahara
- 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
- 2 łyżki l. grysik
Do posypania:
- 60 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g cukru
- 2 łyżki l. olej roślinny
- Do testu wymieszaj mąkę, cukier, olej roślinny, wodę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Powinno zbić się w grudkę, być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Konsystencję można regulować mąką.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Do posypania W małej misce wymieszaj dwa rodzaje mąki, cukier i olej roślinny, aż uzyskasz średnie okruchy.
- Uwolnij schłodzone ciasto z folii. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na cienki placek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o średnicy 18 cm, tworząc brzeg. Odetnij nadmiar ciasta.
- Do nadzienia Borówki wymieszać z cukrem, skrobią i semoliną.
- Na cieście rozsmaruj nadzienie jagodowe. Posyp przygotowaną bułką tartą równą, równą warstwą na wierzchu.
- Ciasto z borówkami pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
- Gotowe ciasto z borówkami ostudzić na patelni. Przełóż na talerz, pokrój i podawaj.
Osobiste doświadczenia czytelników witryny
Komentarz Vasilisy: „Nadzienie do ciasta z borówkami można doprawić mielonym cynamonem, kardamonem lub wanilią. Nawet dodanie startej skórki z cytryny dobrze zrobi. Owoce cytrusowe sprawią, że smak borówki brusznicy będzie bardziej wyrafinowany.”
Komentarz Anny Perowej: „Często przygotowuję ciasto na placek z borówkami wcześniej. Będzie dobrze przechowywać w lodówce przez jeden do dwóch dni. Pozostaje mi zatem przygotować nadzienie i „ułożyć” ciasto z borówkami według tego przepisu.
Tarte ciasto z borówkami
Tarte ciasto należy pokroić i przenieść, gdy jest gorące. Gdy ciasto borówkowe ostygnie, sok wypływający z jagód zmieszany z cukrem lepi się…