Placki owsiane z twarogiem i rodzynkami
Mój magnes 20 lutego 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Naleśniki można zrobić być może z niemal dowolnej mąki. Najczęściej spotykane są oczywiście pszenne, ale naleśniki z żyta, kukurydzy, ryżu lub jak w naszym przepisie z płatków owsianych mogą być nie mniej (a nawet bardziej) smaczne. Takie naleśniki będą przewiewne i cienkie dzięki zastosowaniu w cieście sody i kefiru; ważne jest jedynie przestrzeganie kolejności dodawania produktów do ciasta wskazanej w przepisie.
Nawiasem mówiąc, jeśli nie planujesz podawać tego dania gościom poniżej 18 roku życia, rodzynki do nadzienia można wstępnie namoczyć w mocnym aromatycznym alkoholu – na przykład rumie lub koniaku. To samo możesz zrobić z innymi suszonymi owocami, które doskonale uzupełnią rodzynki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 290,04 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 9,89 g/11,39 g/36,95ŚniadanieKolacjaCiasto bez drożdżyNaleśnikiPiekarniaPrzekąskaProdukt z ciastaNaleśniki owsianeCiastoKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 12 PORCJIDo napełniania:400 g twarogu o zawartości tłuszczu 9–18%200 g jasnych rodzynek100 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu100 g cukru0,5 łyżeczki sólAby przesłać:50 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu50 g miodu30 g rodzynekliście miętycukier puderDo testu:350 ml kefiru150 g mąki owsianej2 jajka2 łyżeczki Sahara2 łyżki l. olej roślinny1 łyżeczka soda0,5 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do płatków owsianych wlać kefir, wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jajka lekko ubić z solą i cukrem i połączyć z masą kefirową. Sodę wymieszaj z wodą, dodaj do ciasta wraz z olejem roślinnym, wymieszaj. Upiecz naleśniki o średnicy 18–20 cm.
Krok 2
Rodzynki przeznaczone do nadzienia zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedź wodę i osusz rodzynki papierowymi ręcznikami.
Krok 3
Twarożek wymieszać ze śmietaną, cukrem i rodzynkami.
Krok 4
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy go w kopertę. Ułożyć na talerzach, skropić miodem, udekorować listkami mięty i rodzynkami. Posypać cukrem pudrem i podawać ze śmietaną.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 5,77 g (7,21% wartości dziennej) • tłuszcze 12,98 g (14,42%) • węglowodany 16,77 g (9,98%) • błonnik pokarmowy 1,43 g (4,77%) • kcal 203,06 (11,28%) • NNKT 2,81 g (14,05%) • sód 313,29 mg (21,61%) • cukier ogółem 4,42 g (8,84%)