Placki gryczane z kefirem

Placki gryczane z kefirem

gastronomia 02 lipca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4KomentarzGarmażeria Do przepisu

Placki gryczane z kefirem to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które do dziś nie straciło na aktualności. Wręcz przeciwnie, jego popularność stale rośnie! Bezglutenowa mąka gryczana to doskonały produkt dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i preferuje lekkostrawne, domowe jedzenie. Przepis na naleśniki gryczane to doskonały przykład zdrowego, smacznego i prostego w przygotowaniu ciasta, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Głównym warunkiem powodzenia jest najpierw bardzo dobre rozgrzanie patelni, a następnie zmniejszenie ognia do umiarkowanego i powolne pieczenie naleśników. Użyj patelni o małej średnicy, w przeciwnym razie trudno będzie przewrócić naleśniki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 496,04 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 35 minut Używany: 12,21 g/38,72 g/26.09PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEwoda – 250 mlmąka gryczana – 100 gkefir – 300 mljajka – 4 szt.olej roślinny – 6 łyżek. l.cukier – 1 łyżka. l.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zagotuj 250 ml przefiltrowanej wody. Do głębokiej miski wsyp mąkę gryczaną, dodaj sól i cukier. Do suchej mieszanki cienkim strumieniem wlać wrzącą wodę i energicznie mieszać. Powinieneś otrzymać gęste, lepkie ciasto.

Krok 2

Do miski dodawaj po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając ciasto. Najwygodniej jest użyć miksera, ale ciasto można mieszać trzepaczką.

Krok 3

Kefir połączyć z proszkiem do pieczenia, wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Na powierzchni płynu powinny pojawić się drobne pęcherzyki – wynika to z reakcji proszku do pieczenia z kefirem, podczas którego wydziela się dwutlenek węgla.

Krok 4

Do mąki wlać kefir i wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.

Krok 5

Rozgrzej dobrze patelnię o średnicy nie większej niż 16 cm. Do małej miski wlej olej, przygotuj pędzel do smarowania patelni. Ustaw ogień na średni i posmaruj dno patelni olejem.

Krok 6

Na patelnię wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Piecz naleśnik przez 1,5 minuty, przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejną 1 minutę. Gotowe naleśniki układamy w stos na talerzu. Pieczemy naleśniki aż do wykorzystania całego ciasta. Przed każdym naleśnikiem posmaruj patelnię pozostałym olejem.

PRZYDATNE RADY

Placki gryczane doskonale komponują się z kwaśną śmietaną, miodem, serkiem śmietankowym lub serkiem śmietankowym, można je także podawać z wytrawnymi dipami, takimi jak guacamole, rillette z różowego łososia wędzonego na gorąco czy plasterki mozzarelli, zielonej bazylii i pomidorów.

PRZY OKAZJI

Aby naleśniki z mąki gryczanej i kefiru nie wyschły, smarujemy każdy naleśnik masłem, zwracając szczególną uwagę na brzegi naleśnika. Rozpuść około 60 g masła w małym rondlu i ostudź do temperatury pokojowej. Ta ilość oleju będzie wystarczająca.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja