Placki drożdżowe z morelami w piekarniku
gastronomia 25 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chcesz dowiedzieć się jak upiec placki drożdżowe z morelami w piekarniku? Zapoznaj się ze szczegółowym przepisem, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz! Sugerujemy przygotowanie ciasta drożdżowego metodą biszkoptową: dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i zwiewne. Zajmie to trochę więcej czasu, ale wynik na pewno Cię zadowoli. Jeśli chodzi o nadzienie, jest ono bardzo proste: zawiera wyłącznie posiekane dojrzałe morele. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż ciasto jest dość słodkie, a samych owoców też nie można nazwać zbyt kwaśnymi. Tak więc ciasta drożdżowe z morelami okazują się bardzo smaczne, ale nie mdłe, co zwykle każdemu odpowiada.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 197,07 kcal/porcję Porcje: 25 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 4,56 g/5,15 g/33,19PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 25 PORCJINa ciastomleko – 250 mldrożdże suche – 15 gcukier – 25 gmąka – 120 g.Do smarowania ciastjajko C0 – 1 szt.woda pitna – 2 łyżki. l.Do testumasło – 110 gmąka – 700 g + trochę więcej do formowania ciastsól – 1/3 łyżeczki.jaja C1 – 2 szt.cukier – 100 gcukier waniliowy – 1 łyżeczka.słodkie morele – 700–800 g. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto drożdżowe na ciasta. Ciasto Wlej do miski ciepłe mleko (30–35°C). Dodać suche drożdże, cukier i wymieszać. Mąkę przesiać przez drobne sito. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 2
Przykryj wierzch miski ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Masa powinna lekko wzrosnąć. W czasie wyrastania ciasta przygotuj składniki na ciasto. Rozpuść masło. Mąkę przesiać przez sito wraz z solą.
Krok 3
Do ciasta drożdżowego dodać jajka, oba rodzaje cukru, ciepłe masło i mieszankę mączną. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien nabrać jednolitej konsystencji i praktycznie przestać kleić się do dłoni.
Krok 4
Z ciasta drożdżowego uformuj kulę i włóż do dużej miski. Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2,5 razy.
Krok 5
Połóż ciasto na powierzchni roboczej posypanej mąką. Podzielić na kawałki o wadze około 60 g każda. Formować kulki i układać na desce. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
Krok 6
Umyj i osusz morele do nadzienia ciast. Przekrój na połówki i usuń pestki. Miąższ pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć na głęboki talerz lub miskę.
Krok 7
Porcje ciasta drożdżowego rozgniatamy na grube placki. Na środku każdego ułóż kilka plasterków moreli. Ściśnij krawędzie ciasta. Powstałe kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 8
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kawałki ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z pitną wodą. Piecz placki przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i przykryj grubą, czystą ściereczką. Odstaw na 10 minut, a następnie podawaj.
PRZYDATNE RADY
Ciasto musi dobrze wyrosnąć, aby drożdże pracowały „najlepiej” i zapewniały dobrą fermentację. W takim przypadku ciasta okażą się puszyste, przewiewne i bardzo smaczne.
PRZY OKAZJI
Jeśli bardzo chcesz, możesz dodać trochę cukru do nadzienia morelowego. Pamiętaj tylko, że w tym przypadku owoce dadzą sok, który rozerwie ciasto. Zatem cukier, który planujesz dodać, należy najpierw zmieszać z łyżeczką skrobi kukurydzianej: zadziała on jako zagęstnik.