Placki borówkowe z ciasta drożdżowego

Placki borówkowe z ciasta drożdżowego

gastronomia 23 stycznia 2024 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałPlacki borówkowe z ciasta drożdżowego Do przepisu

Babeczki Borówkowe z ciasta drożdżowego doskonale nadają się na przytulne jesienne lub zimowe przyjęcie herbaciane: ich przyjemny słodko-kwaśny smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Dlatego jeśli macie te jagody i trochę wolnego czasu, koniecznie przetestujcie ten przepis w praktyce. Ciasto drożdżowe okazuje się przewiewne, dosłownie puszyste: idealnie komponuje się z soczystymi jagodami. A tak przy okazji, czy wiesz, jak zapobiec wyciekaniu nadzienia borówkowego z ciast? Złap lifehacka! Po pierwsze, jagody należy wymieszać ze skrobią kukurydzianą, a po drugie, kawałki ciasta przed pieczeniem w piekarniku ułożyć na blasze łączeniem do dołu. W rezultacie otrzymasz zgrabne, różowe ciasta, których nie będziesz się wstydzić podać na świątecznym stole!

Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 3 godzinyProdukt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJImąka – 520 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastamleko – 300 mlmasło – 50 gjajko – 1 szt.cukier – 30 gsól – 10 gdrożdże suche – 12 g.Do napełniania i smarowania ciast:Borówki Borówki – 400 gcukier – 100 gskrobia kukurydziana – 1 łyżka. l. ze zjeżdżalniąjajko – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na pierogi. Do rondelka wlać mleko, dodać masło i postawić na średnim ogniu. Mieszając, podgrzać do około 35°C. Masło powinno się całkowicie roztopić. Zdjąć z ognia.

Krok 2

Do dużej miski przesiej mąkę z cukrem i solą. Dodaj suche drożdże. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlać ciepłą mieszaninę mleka i ubić jajko. Ciasto dokładnie zagnieść (powinno być miękkie i lekko lepkie).

Krok 3

Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Objętość powinna w przybliżeniu się podwoić. Następnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne półtorej godziny.

Krok 4

Przygotuj nadzienie do ciasta. Borówki posortować, dokładnie opłukać i osuszyć, rozkładając je na papierowym ręczniku. Następnie przelać do miski i delikatnie wymieszać z cukrem i skrobią.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na równe części (10-12) i uformować kulki. Pozostaw pod ręcznikiem na 15 minut. Następnie z każdego rozgniatamy płaski placek, na środek nakładamy trochę nadzienia i bardzo dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując placek.

Krok 6

Kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jajko lekko ubić z łyżką wody i powstałą mieszanką posmarować placki za pomocą pędzla cukierniczego. Piecz placki przez 20–25 minut, aż uzyskają złoty kolor.

UWAGA DO GOSPODARKI

Po upieczeniu w piekarniku gotowe placki z borówkami należy lekko ostudzić, aby nie poparzyć się gorącym nadzieniem jagodowym. Na to wystarczy dziesięć minut.

PRZY OKAZJI

Placki z ciasta drożdżowego można przygotować nie tylko z borówkami, ale także z innymi jagodami, w zależności od pory roku. Świetnie sprawdzą się na przykład żurawina i czarna porzeczka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja