Pkhali z młodej kapusty
gastronomia 05 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Z czego się je robi pkhali? Oto jesteśmy – z młodej kapusty. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii i nie zapominanie o orzechach włoskich i nasionach granatu. Podawać kapustę pkhali z jagnięciną.
Złożoność: łatwo Kalorie: 234,80 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 9,53 g/13,68 g/19,41MikserMaszynka do mięsaKuchnia gruzińskaKuchnia kaukaskaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 główki młodej kapusty120 g bardzo świeżych, łuskanych orzechów włoskich1 mała cebula3 ząbki czosnku1 średni pęczek kolendrychmeli-sunelisól, świeżo zmielony czarny pieprzpestki granatu do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę podzielić na liście i usunąć łodygę. W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj liście, gotuj do miękkości około 5 minut, odcedź na durszlaku, lekko ostudź i odciśnij płyn rękami.
Krok 2
Posiekaną kolendrę, obraną i posiekaną cebulę i czosnek zmiel na pastę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 3
Przełóż orzechy przez maszynę do mięsa. Kapustę przepuścić przez maszynkę do mięsa do drugiej miski (jeśli pozostało za dużo płynu, odcisnąć masę rękoma), wymieszać z resztą składników, dodając chmiel suneli, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z powstałej masy formuj owalne knedle wielkości połowy dłoni i układaj je na talerzu. Kciukiem zrób na górze małe wgłębienie. Do tego wgłębienia wsyp nasiona granatu i podawaj z jagnięciną.