Pizzettes Z Winogronami I Kozim Serem

Do przepisu

Pizzetta to mała pizza porcjowana. Pizzettes z winogronami i kozim serem przygotowuje się szybko i przy minimalnej ilości składników. Wszystko czego potrzebujesz to ciasto na pizzę (które można przygotować wcześniej i zamrozić), winogrona, ser, oliwa z oliwek i rozmaryn. A najszybszą wersję takich pizzet można przygotować na podpłomyku lub okrągłej pita. Podgrzewaj chleb w piekarniku lub na grillu przez 2-3 minuty, następnie dodaj nadzienie i włóż pod grill na kolejne 5 minut.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżowePizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmWalentynkiNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g dużych słodkich winogron1 łyżka. liście rozmarynuoliwa z oliwek200 g miękkiego sera koziegoDo testu:500 g mąki do pizzy (00)20 ml oliwy z oliwek10 g cukru5 gramów soli4 g suszonych drożdży250 ml wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 40–50 minut. Oddziel połowę ciasta i zamroź na później. Z reszty uformuj kulki o masie 60 g każda (wystarczy na 6 pizze), ułóż na oprószonej mąką blasze, przykryj folią i pozostaw na noc w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na koła o średnicy 12 cm.

Krok 2

Winogrona umyj, osusz, przekrój na pół i usuń nasiona. Winogrona przełożyć do miski, dodać rozmaryn, 1 łyżka. oliwę z oliwek, wymieszaj i odłóż na bok, przygotowując resztę.

Krok 3

Rozgrzej ruszt grillowy. Lub włóż blachę do pieczenia do piekarnika i rozgrzej piekarnik do 250 C (lub nawet wyżej, jeśli piekarnik na to pozwala).

Krok 4

Jeśli korzystasz z piekarnika, umieść pizze na nagrzanej blasze do pieczenia nasmarowanej olejem i piecz przez 6 minut. Mniej więcej tyle samo czasu zajmie przygotowanie pizzy na grillu. Połóż naoliwione kubki na grillu, a po 3-4 minutach odwróć je i kontynuuj pieczenie przez kolejne 3 minuty.

Krok 5

Na pizze połóż kozi ser i wygładź grzbietem łyżki, ułóż winogrona. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika pod grillem lub grillować pod przykryciem na 5 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja