Do przepisu
Pizzetta to mini pizza. Mały rozmiar można wytłumaczyć bardzo prosto: nie każdy jest gotowy zjeść standardową pizzę za jednym razem, a maleńkie pizze na jeden kęs dosłownie spadają ze stołu. To bardzo wygodna opcja przekąski na domowe bufety i imprezy plenerowe, kiedy trzeba jeść na stojąco, podróżując po sali ze szklanką w dłoni. Pizza, podobnie jak pizza, składa się z szerokiej gamy dodatków. Spróbuj zrobić tę zamkniętą pizzerię z bakłażanami – pokochasz ją zarówno Ty, jak i Twoi goście.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minutKuchnia włoskaKolacjaPiekarniaPrzekąskaChlebWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stolePiknikBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 bakłażany2 kromki czerstwego białego bochenka lub ciabbaty bez skórki1 jajko3 łyżki l. tarty ser (najlepiej parmezan)60 gramów dowolnego sera wędzonego (kiełbasa, suluguni)5 liści mięty200 ml mlekarafinowany olej roślinny do smażeniasól, pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 10 minut). Odcedź i pozwól im ostygnąć.
Krok 2
Chleb namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i wymieszać z miazgą bakłażanową. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i posiekane liście mięty. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma lub widelcem. Jeśli gotowa mieszanka wydaje się zbyt mokra, dodaj kilka łyżek bułki tartej.
Krok 3
Z powstałej masy formujemy kulki, na środek kładziemy kawałek sera wędzonego i lekko wciskamy w okrągłe, płaskie kotlety.
Krok 4
Smażyć pizze na rozgrzanym oleju, pamiętając o ich przewróceniu, aż nabiorą przyjemnego brązowego zabarwienia.