Do przepisu
W klasycznym sensie nie jest to całkiem pizza, ponieważ przygotowuje się ją nie na cieście, ale na bagietce. Ale przy jego przygotowaniu obserwuje się wszystkie niuanse technologiczne. Do tego pizza z szynką i grzybami na bagietce francuskiej, jako dodatek można podać pieczone łódeczki ziemniaczane i ogórki kiszone.
Złożoność: łatwo Porcje: 2PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePiekarniaPrzekąskaPizzaSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 długa bagietka francuska2 łyżki masło1 mała cebula150 g pieczarek lub borowików2 łyżki ketchup60 g mozzarelli na pizzę2 porcje cienko pokrojonej suszonej szynki lub boczkuziemniaki w stylu wiejskim i korniszony do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Krok 2
Drobno posiekaj cebulę i grzyby. Smaż cebulę na maśle, aż będzie przezroczysta. Dodać grzyby, sól i pieprz. Smażyć, mieszając, przez 10 minut, aż masa zamieni się w pasztet, ostudzić.
Krok 3
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kawałki bagietki przecięciem do góry. Posmaruj wierzch chleba 2 łyżkami. ketchupem, a następnie posmaruj wszystkie kawałki pasztetem grzybowym. Posypać startą mozzarellą, zachowując około 1/5 porcji. Plasterki szynki (boczku) pokroić wzdłuż na wielkość bagietki i ułożyć na pieczywie. Posypać pozostałym serem.
Krok 4
Piecz napełnioną bagietkę w piekarniku przez 12-14 minut. Podawać z ziemniakami wiejskimi i korniszonami.
PRZY OKAZJI