Do przepisu
Połączenie korzenia selera i wędzonego suluguni to kulinarne połączenie niebiańskie. Słodkawy smak selera i dymny aromat wydobywający się z sera doskonale się uzupełniają. Można oczywiście użyć serka kiełbasianego, ale efekt nie będzie taki sam, a smak będzie prostszy, mniej kremowy.
Złożoność: łatwo Porcje: 4PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżoweCiastoPizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI430 g ciasta na pizzę¼ korzenia selera3 łyżki oliwa z oliwek170 g tartego wędzonego sera suluguni½ czerwonej cebuli60 g startego parmezanu2 łyżki liście tymianku1 łyżka. kaparyszczypta grubej soli morskiej lub soli płatkowejsól, świeżo zmielony czarny pieprzDo testu:250 g mąki do pizzy (00)125 ml wody10 ml oliwy z oliwek5 g cukru2 g soli3 g suchych drożdży Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dobrze zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 2
Obierz korzeń selera i pokrój go w bardzo cienkie plasterki za pomocą specjalnej tarki lub noża do obierania. Wymieszaj z 1 łyżką. oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Krok 3
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika, rozgrzej piekarnik do 250-260°C. Nasmaruj powierzchnię roboczą oliwą z oliwek. Lekko rozwałkuj ciasto na pizzę i delikatnie rozciągnij je rękami na owal o wymiarach 40×30 cm. Jeśli ciasto ponownie się skurczy, przykryj je folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut, a następnie ponownie rozciągnij. Za pomocą pędzla posmaruj ciasto oliwą z oliwek.
Krok 4
Ostrożnie przenieś ciasto na rozgrzaną blachę do pieczenia i włóż do piekarnika na 5 minut.
Krok 5
Wyjmij i połóż na podpłomyku starte suluguni, następnie plasterki selera lekko nachodzące na siebie i cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Posypać parmezanem i 1 łyżką. liście tymianku.
Krok 6
Włóż pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser zacznie musować.
Krok 7
Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp pozostałymi liśćmi tymianku, kaparami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i grubą solą morską.