Do przepisu
Tę pizzę z owocami morza można przygotować „i na ucztę, i na świat” – na zwykły lunch, świąteczny stół, na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi.
Złożoność: łatwo Porcje: 4PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżowePrzekąskaDanie głównePizzaCiastoCiasto na pizzęSKŁADNIKI NA 4 PORCJEciasto – 250 gser beszamelowy (czyli biały sos do pizzy) – 42 gmozzarella do pizzy 50 gpilenga – 60 gduże obrane krewetki – 100 gmacki kalmarów – 65 gwędzony łosoś – 45 gMałże czarnomorskie – 150 gkarczochy w oleju – 50 gSer Gouda – 80 goliwki – 10 golej czosnkowy – 5 gcytryna – 40 gDo testu: mąka – 300 gwoda – 300 mlsólcukier – 10 gdrożdże suche – 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto: podgrzej wodę do temperatury pokojowej, dodaj sól, cukier i suche drożdże. Mieszamy i przesiewamy mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości 5 mm. Nasmaruj blachę do pieczenia lub specjalną formę do pizzy olejem roślinnym i ułóż podpłomyk. Ciasto lekko posmarować sosem beszamelowym, posypać startą mozzarellą, na wierzchu ułożyć owoce morza, posypać startą goudą.
Krok 3
Piec w piekarniku nagrzanym na około 200 stopni przez 15-20 minut, aż ciasto będzie całkowicie upieczone.
Krok 4
Gotową pizzę udekoruj oliwkami, skrop oliwą czosnkową i cytryną.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Andrieja Łazariewa, szefa kuchni restauracji Magellan.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: Serwis prasowy restauracji #ser #owoce morza #Andriej Łazariew #ciasto #pizza #małże #drugie danie #kolacja #lunch #Spotkanie z przyjaciółmi #pieczenie #kałamarnica #drożdże #przekąska #ciasto na pizzę #langusty #karczochyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych