Pizza Margherita w kuchence mikrofalowej

Do przepisu

Pizza Margherita to chyba najpopularniejsza ze wszystkich klasycznych włoskich pizz. Wypełniony jest minimalnym zestawem składników – koncentratem pomidorowym, pomidorami, serem mozzarella i bazylią do dekoracji. Pizzę Margherita ze złocistobrązową skórką można przygotować w kuchence mikrofalowej obsługującej tryb „smażenia i pieczenia”.

Złożoność: łatwo Kalorie: 211,19 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 9,38 g/7,48 g/27,60MikrofalowyPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżowePizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ120 g mąki1 łyżeczka suche drożdże1/3 łyżeczki sól1 łyżeczka Sahara70 ml ciepłej wody1 łyżeczka oliwa z oliwekDo wypełnienia:3 łyżki. l. sos pomidorowy do pizzy3–4 świeże pomidory100 g mozzarelli na pizzęświeża bazylia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować ciasto, umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na cienki arkusz wielkości dużego płaskiego talerza, nadającego się do kuchenki mikrofalowej, nasmarowanego oliwą z oliwek. Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w specjalną płytę do przyrumieniania, użyj jej.

Krok 3

Posmaruj powierzchnię ciasta sosem pomidorowym, posmaruj tartym serem (mozzarella) posiekaną bazylią, zostaw kilka całych liści do podania. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.

Krok 4

Piecz pizzę w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy przez 5-6 minut. Jeżeli Twój piekarnik posiada tryb „smażenia i pieczenia” i zaprogramowany jest czas pieczenia pizzy, skorzystaj z tej opcji, to na pewno „złapesz” czas pieczenia i otrzymasz pizzę ze złocistobrązową skórką, zupełnie jak z piekarnika.

Krok 5

Udekoruj pizzę listkami bazylii i podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja