Do przepisu
Pizza Margherita to chyba najpopularniejsza ze wszystkich klasycznych włoskich pizz. Wypełniony jest minimalnym zestawem składników – koncentratem pomidorowym, pomidorami, serem mozzarella i bazylią do dekoracji. Pizzę Margherita ze złocistobrązową skórką można przygotować w kuchence mikrofalowej obsługującej tryb „smażenia i pieczenia”.
Złożoność: łatwo Kalorie: 211,19 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 9,38 g/7,48 g/27,60MikrofalowyPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiasto drożdżowePizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ120 g mąki1 łyżeczka suche drożdże1/3 łyżeczki sól1 łyżeczka Sahara70 ml ciepłej wody1 łyżeczka oliwa z oliwekDo wypełnienia:3 łyżki. l. sos pomidorowy do pizzy3–4 świeże pomidory100 g mozzarelli na pizzęświeża bazylia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować ciasto, umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto na cienki arkusz wielkości dużego płaskiego talerza, nadającego się do kuchenki mikrofalowej, nasmarowanego oliwą z oliwek. Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w specjalną płytę do przyrumieniania, użyj jej.
Krok 3
Posmaruj powierzchnię ciasta sosem pomidorowym, posmaruj tartym serem (mozzarella) posiekaną bazylią, zostaw kilka całych liści do podania. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.
Krok 4
Piecz pizzę w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy przez 5-6 minut. Jeżeli Twój piekarnik posiada tryb „smażenia i pieczenia” i zaprogramowany jest czas pieczenia pizzy, skorzystaj z tej opcji, to na pewno „złapesz” czas pieczenia i otrzymasz pizzę ze złocistobrązową skórką, zupełnie jak z piekarnika.
Krok 5
Udekoruj pizzę listkami bazylii i podawaj.