Pizza hawajska: anioł czy demon, czy warto gotować i jak?
Roman Ryżow 12 marca 2024 r
Pizza — jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. A jeśli mówimy o „hawajskim” z ananasami, wówczas intensywność namiętności natychmiast wzrasta. Żadna inna pizza nie może pochwalić się tak wieloma kontrowersjami wokół niej, taką armią zagorzałych fanów i równie zagorzałych przeciwników. Poza tym to nie ma nic wspólnego z Hawajami. Kto więc wpadł na pomysł dodania ananasów do tradycyjnego włoskiego dania? I dlaczego nazwaliście tę pizzę „hawajską”?
O czym porozmawiamy w artykule:Historia pizzy hawajskiejWybór ananasówO surowości przepisuSosy i dodatkiOpcje ciastaPrzepisy:Ostra pizza hawajska (ananasy, bekon, ostra papryka marynowana, ser)Pizza z kurczakiem i ananasamiPizza z ananasami i kiełbasąPizza hawajska na patelniPizza z ananasami w piekarnikuPizza ziemniaczana z indykiem Hawajski
Historia pizzy hawajskiej
Uważa się, że pierwsza pizza hawajska powstała w Kanadzie w 1962 roku. Został wynaleziony przez Sama Panopoulosa, właściciela małej amerykańskiej restauracji. W tamtym czasie pizza dopiero zyskiwała na popularności poza granicami Włoch. Początkowo nikt nie lubił połączenia słodkiego ananasa i słonej szynki, jednak po kilku latach ta oryginalna pizza pokochała się nie tylko w Kanadzie i USA, ale także w Europie. Nawiasem mówiąc, zaczęto go nazywać „hawajskim” ze względu na markę ananasów w puszkach.
Wybór ananasów
Do pizzy hawajskiej nadają się nie tylko świeże ananasy, ale także te z puszki
Najczęściej pizzę hawajską przygotowuje się z boczkiem, kurczakiem, koktajlem z owoców morza, mozzarellą i oczywiście ananasem. Można stosować ze świeżymi lub z puszkami — Nie ma tutaj ścisłych zasad. Lepiej jest umieścić zawartość słoika na durszlaku i poczekać, aż płyn spłynie. Owoce, które są zbyt słodkie, można szybko przepłukać pod bieżącą wodą. Wybierając świeżego ananasa do pizzy, staraj się brać najbardziej dojrzałego, ponieważ niedojrzałe owoce prawie nie mają smaku.
O surowości przepisu
Kiedy zaczynasz robić pizzę hawajską, możesz poczuć się całkowicie wolny — Nie ma jednego dobrego przepisu, więc śmiało możesz dodawać takie składniki, jakie lubisz. Mogą to być grzyby, kiełbaski, ryby, ostre papryczki jalapeno itp. Można też przygotować deserową wersję pizzy hawajskiej z ananasami, gruszkami i gorgonzolą.
Sosy i dodatki
Baza ciasta na pizzę hawajską polana białym sosem
Tradycyjna pizza hawajska (podobnie jak pizza z owocami morza) przygotowywana jest z białym sosem. Opiera się na maśle, mleku i mące jako zagęstniku. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj czosnek, zioła i ser. Może to być parmezan, gruyère lub cokolwiek chcesz. Niektórzy szefowie kuchni jako bazę białego sosu używają majonezu, kwaśnej śmietany (należy dodać do niej również trochę mąki), a nawet twarogu ze śmietaną i przyprawami. W przypadku opcji bez laktozy lepiej jest użyć bulionu warzywnego lub zwykłej wody.
Opcje testowe
Obecnie istnieje ogromna liczba opcji ciasta na pizzę: klasyczna, włoska, nowojorska, ciasto francuskie itp. Jeśli chcesz, aby Twoja pizza była jak najbardziej puszysta, warto wybrać przepis na drożdże. Dla tych, którzy lubią cienki, chrupiący spód, bardziej odpowiednie będzie ciasto przaśne na kefirze lub innym fermentowanym produkcie mlecznym. W razie potrzeby można przygotować pizzę hawajską z chlebem pita, ciabattą, puree ziemniaczanym, szatkowanym kalafiorem itp. Tutaj wszystko zależy tylko od Twojej wyobraźni!
Przepisy
Przedstawiamy Państwu 6 przepisów na pizzę hawajską. Na każdy gust.
Pikantna pizza hawajska (ananasy, bekon, ostra papryka marynowana, ser)
Pizza hawajska czasami nazywana jest pizzą ananasową, podkreślając w ten sposób jej główny składnik. Tradycyjnie zamiast pomidora używa się białego sosu. Można go przygotować na bazie kwaśnej śmietany i śmietany lub na bazie klasycznego beszamelu.
Pikantna pizza hawajska (ananasy, bekon, ostra papryka marynowana, ser)
Do przygotowania pizzy na 2 porcje potrzebne będą:
- gotowy spód pizzy – 1 szt.
- boczek – 120 g
- ananas z puszki – 130 g
- ser tarty – 150 g
- sos do pizzy – 100 g
- marynowane jalapeno – 30 g
- oliwa z oliwek
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spód pizzy ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i polej sosem.
2. Ananasa pokroić w kostkę, boczek — w małych kawałkach.
3. Na spodzie ułóż boczek i ananasa. Posyp równomiernie serem i ułóż na wierzchu plasterki jalapeno.
4. Piecz pizzę przez 8-10 minut, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco.
Przydatne rady
Jeśli ananasy z puszki w syropie cukrowym są dla Ciebie za słodkie, użyj świeżych owoców. Po prostu wybierz najbardziej dojrzały i soczysty.
Przy okazji
Ananas świetnie smakuje z białym mięsem kurczaka. Dlatego zamiast boczku do pizzy hawajskiej można dodać pierś z kurczaka.
Pizza z kurczakiem i ananasami
Pizza z kurczakiem i ananasami okazuje się smaczna i bardzo sycąca, ale wcale nie ciężka.
Pizza z kurczakiem i ananasami
Do przygotowania pizzy na 6 porcji potrzebne będą:
Do testu:
- mąka – 180 g + trochę więcej do rozwałkowania ciasta
- woda pitna – 130 ml
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l. (70 ml)
- drożdże suche – 5 g
Do napełniania:
- filet z kurczaka – 350 g
- ananasy z puszki – 300 g
- ser twardy – 150 g
- cebula biała – 100 g
- sos pomidorowy – 2 łyżki. l. (60 ml)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Na ciasto przesiej mąkę do miski. Dodać suche drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj. Wlać 2 łyżki. l. oliwą z oliwek, następnie zagniataj ciasto przez 10 minut.
2. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do dużej miski. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Objętość ciasta powinna się podwoić.
3. Aby przygotować nadzienie, cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w paski. Przygotowany filet z kurczaka pokroić w małe paski.
4. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Dodać cebulę i lekko podsmażyć (3 minuty na średnim ogniu). Dodaj kurczaka. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 7 minut. Pozwól ostygnąć.
5. Odcedzić ananasy na durszlaku i pokroić w kostkę. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek. Przenieść na blachę do pieczenia.
6. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka z cebulą, a następnie ananasy. Posyp pizzę startym serem i piecz przez 15 minut.
Przydatne rady
Pizza z kurczakiem i ananasami może być „zamknięta” (Włosi nazywają tę wersję „calzone”). Na połowę tortilli nałóż farsz, przykryj wolną połówką i zaciśnij brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 20 minut.
Przy okazji
Sos pomidorowy można przygotować z pomidorów we własnym soku. Wystarczy zmielić je w blenderze na gładką masę i usmażyć na patelni do pożądanej konsystencji. Gotowy sos dopraw solą i włoskimi ziołami.
Pizza z ananasem i kiełbasą
Domowa pizza — To specjalny rodzaj wypieku, w którym można łączyć różnorodne smaki. Na przykład surowa wędzona kiełbasa, kiełbaski i ananasy. Okaże się pyszne i bardzo jasne!
Pizza z ananasem i kiełbasą
Do przygotowania pizzy na 8 porcji potrzebne będą:
- salami – 100 g
- kiełbasy wędzone – 3 szt.
- ananas – 100 g
- ser – 70 g
- pomidory – 2 szt.
- kukurydza w puszkach – 4-5 łyżek. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do testu:
- mąka pszenna – 400 g
- śmietana – 250 g
- masło miękkie – 200 g
- żółtko jaja – 1 szt.
1. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, następnie zwinąć je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
2. Rozwałkuj ciasto tak, aby pasowało do formy. Grubość powinna wynosić około 1 cm. Odetnij nadmiar ciasta, a resztę zwiń w rulon. Zrób bok sznurka i posmaruj go żółtkiem.
3. Do nadzienia pokrój kiełbaski, salami i pomidory w koła, ananasy — w małych kawałkach.
4. Na ciasto nakładamy farsz: pomidory, salami, kiełbaski, kukurydzę i ananas. Posypać tartym serem.
5. Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200–220°C przez 10–12 minut. Podawać na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli do pizzy użyjesz pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić je na pół. Połówki ułożyć na cieście przeciętą stroną do góry.
Przy okazji
Aby dodać pikantnego smaku swojej pizzy, użyj chorizo zamiast salami.
Pizza hawajska na patelni
Pizzę hawajską z ananasem możesz zrobić nawet bez piekarnika! Uwierz mi, równie dobrze wyjdzie na patelni. Z pewnością docenią to miłośnicy chrupiącego ciasta.
Pizza hawajska na patelni
Do przygotowania pizzy na 4 porcje potrzebne będą:
Do napełniania:
- gotowana szynka wędzona lub szynka – 120 g
- krążki ananasa w puszkach – 250 g
- mozzarella – 2 kulki po 125 g każda
- sos pomidorowy do pizzy – 200 ml
- zielona bazylia – 1 gałązka
- oliwa z oliwek
Do testu:
- mąka – 250 g
- woda pitna – 125 ml
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny – 10 ml
- cukier – 4 g
- drożdże suche – 3 g
- sól – 2 g
1. Na ciasto w głębokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Zalać ciepłą wodą, dodać olej i dokładnie zagnieść. Ciasto pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
2. Na farsz pokroić ananasa w kostkę i mozzarellę — plastry i szynka lub szynka — małe plasterki.
3. Ciasto na pizzę podzielić na pół, każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy 20 cm. Pozostawić na 10 minut. Następnie rozgrzej patelnię o średnicy 20 cm na średnim ogniu.
4. Nasmaruj patelnię odrobiną oliwy z oliwek. Ułóż w nim tortillę i smaż, aż będzie rumiana na dole i bulgocząca na wierzchu.
5. Odwróć tortillę i posmaruj ją połową sosu pomidorowego. Na wierzchu rozłóż połowę mozzarelli, ananasa i szynki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut.
6. Zdejmij pizzę z ognia. Pozwól mu ostygnąć przez 2–3 minuty. W ten sam sposób przygotuj drugą pizzę. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Przydatne rady
Pizza hawajska z ananasem, pieczona na patelni, może być również posypana tartym twardym serem. Zrób to na kilka minut przed przygotowaniem potrawy i przykryj patelnię pokrywką, aby ser lepiej się roztopił.
Przy okazji
Niegotowana wędzona szynka lub dobry boczek, podsmażony wcześniej na złoty kolor na patelni bez tłuszczu, świetnie będzie wyglądał na pizzy hawajskiej.
Pizza z ananasami w piekarniku
Nasz przepis na pizzę opiera się na klasycznej zasadzie gotowania: nadzienie serowe nakładamy na podpłomyk z domowego ciasta. To prawda, że głównym składnikiem jest tutaj ananas, a nie mięso, kiełbasa czy warzywa. Dlatego zalecamy używanie serka śmietankowego — dzięki temu danie jest jeszcze smaczniejsze.
Pizza z ananasami w piekarniku
Do przygotowania pizzy na 6 porcji potrzebne będą:
- mąka – 250 g
- mleko – 200 ml
- cukier – 3 łyżki. l.
- posiekane migdały – 2 łyżki. l.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
- otarta skórka z cytryny – 1/2 łyżki. l.
Do napełniania:
- ananas – 6 krążków
- serek śmietankowy – 200 g
- cukier drobny – 100 g
- orzechy włoskie łuskane – 1/2 szklanki
1. Na ciasto przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, posiekane migdały i skórkę. Zamieszać. Dodaj mleko i masło. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
2….