Pizza bez mąki, na cieście kalafiorowym

Do przepisu

O pizzy bez mąki można nie tylko pomarzyć, ale także ją ugotować. Aby to zrobić, będziesz potrzebować małej główki kalafiora, która stanie się podstawą „ciasta”. Ta pizza jest odpowiednia dla każdego – zwolenników zdrowego trybu życia, osób z nietolerancją glutenu, a także tych, którzy chcą schudnąć, ale nie mogą odmówić kawałka dobrej pizzy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 595,13 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 28,63 g/47,97 g/14,89PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDrugie daniePiekarniaPizzaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 mała główka kalafiora (około 500 g)1 duże jajko80 g startego parmezanu160 g płatków migdałów1 ząbek czosnku½ łyżeczki suszone włoskie zioła½ łyżeczki sól¼ łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz150 g mozzarelli na pizzęoliwa z oliwek130 ml sosu pomidorowego do pizzygarść zielonych liści bazylii½ łyżeczki płatki wędzonej papryki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umieść blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 220 C.

Krok 2

Kalafior umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Zmiel w robocie kuchennym na okruchy wielkości ziarenka ryżu. Kapustę ułożyć na lnianym ręczniku, owinąć i dokładnie wycisnąć. Lekko zmiel płatki migdałów, ale nie na mąkę, powinieneś je wyczuć.

Krok 3

Kruszonkę kalafiorową łączymy z jajkiem, startym parmezanem, płatkami migdałów, siekanym czosnkiem, ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dobrze zagniatamy, aby masa mogła uformować się jak ciasto.

Krok 4

Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (przyciętym na wymiar blaszki). Spłaszcz rękoma, tworząc okrąg o średnicy 20 cm, wyrównaj wałkiem do ciasta.

Krok 5

Ostrożnie przenieś powstały przedmiot wraz z papierem na rozgrzaną blachę do pieczenia. Piec przez 20-22 minuty, aż spód się zetnie i ładnie zarumieni.

Krok 6

Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną mozzarellą (około jedną piątą posiekanej mozzarelli zostaw na później). Nasmaruj obrabiany przedmiot sosem pomidorowym (wygodnie jest rozprowadzić sos na serze grzbietem łyżki) i posypać pozostałą mozzarellą.

Krok 7

Włóż pizzę z powrotem do piekarnika na 5-7 minut, aż ser się zarumieni, a brzegi będą chrupiące.

Krok 8

Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp listkami bazylii i papryką. Pokroić na 6-8 kawałków i natychmiast podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja