Pilaw z udka kurczaka
gastronomia 22 października 2021 r4,50 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Pilaw z udka kurczaka stanowi odejście od klasycznej wersji dania, według której składnikiem mięsnym może być wyłącznie jagnięcina. Ale uwierz mi, danie okazuje się równie dobre z drobiem! Ponadto miąższ udek z kurczaka jest bardzo soczysty, czyli naprawdę idealny do pilawu. Wszystkie pozostałe kanony potrawy przestrzegane są niemal bezbłędnie: warzywa smażone są na roztopionym tłuszczu, następnie dodaje się do nich kurczaka, ryż, przyprawy orientalne i czosnek. Po czym pilaw powoli marnieje pod pokrywką w kociołku, czekając na moment podania – ku uciesze bliskich, których aromat potrawy zgromadzi się na stole na długo przed jej przygotowaniem.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 513,30 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godziny Używany: 27,89 g/21,36 g/51,95PrażenieNa patelniOspałośćKuchnia uzbeckaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie głównePilaw23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 kg udek z kurczaka150 g tłuszczu z kurczaka lub 100 g ghee1 kg cebuli1 kg soczystej marchewki1 kg ryżu średnioziarnistego na pilaw3 główki czosnku3 łyżki l. mieszanki przyprawowe do pilawu (kminek, berberys, papryka czerwona)sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na pilaw. Ryż namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 1-2 godziny. Pokrój udka z kurczaka na duże kawałki. Zmiel tłuszcz. Obierz cebulę i pokrój w średnie piórka. Marchewkę obierz i pokrój w duże paski o długości 4 cm Usuń wierzchnią warstwę łuski z główek czosnku.
Krok 2
Tłuszcz włożyć do kotła i roztapiać na średnim ogniu, aż skwarki staną się brązowe. Usuń skwarki łyżką cedzakową. Udka z kurczaka wrzucamy na wrzący tłuszcz (najlepiej porcjami) i smażymy na złoty kolor. Umieścić na talerzu.
Krok 3
Umieść cebulę na tłuszczu i smaż na maksymalnym ogniu na złoty kolor, 10-15 minut. Dodaj marchewki i gotuj do miękkości, 10–15 minut. Dodać połowę przypraw, zalać 1,5 litra zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Dodaj udka z kurczaka i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Dopraw obficie solą.
Krok 4
Odcedź wodę z ryżu, włóż ryż do kotła, nie mieszając go z mięsem i warzywami, wygładź. Zalać łyżką cedzakową około 1 litra wrzącej wody – powinna lekko przykryć ryż. Posypać pozostałymi przyprawami i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zanurz główki czosnku w ryżu.
Krok 5
Zamknij kocioł pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj pilaw przez 30 minut. Zdjąć z ognia, owinąć kocem i pozostawić na 30-40 minut. Podawaj pilaw z udkami kurczaka na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Pilaw z udka kurczaka okaże się szczególnie smaczny, jeśli do gotowania użyjesz soczystej marchewki o wyraźnym słodkim smaku. Odmiana „Carotel” jest idealna.
PRZY OKAZJI
Pilaw z udka kurczaka można podawać z tradycyjną uzbecką sałatką z dobrych dojrzałych pomidorów i czerwonej cebuli, polaną olejem słonecznikowym i octem.