Do przepisu
Ten pilaw z bakłażanem doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów z cebulą i sosem olejowym, do którego dodaje się te same przyprawy, co do ryżu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 414,15 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Używany: 11,57 g/10,81 g/66,45GotowaniePrażenieGaszenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie głównePilawWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 8 PORCJI400 g ryżu basmati6 dużych bakłażanów4 średnio dojrzałe pomidory3 średnie cebule100 g orzeszków piniowych100 g małych czarnych rodzynekoliwa z oliwek1 łyżeczka mielony cynamon1 łyżeczka Sahara1 łyżeczka świeżo zmielone ziele angielskie1 łyżeczka nasiona kminkusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik z grillem do 200°C lub rozpal węgle na grillu i pozwól, aby spaliły się na biały popiół.
Krok 2
Bakłażany pokroić w kostkę o boku 3 cm. Zalać oliwą, posolić, wymieszać i smażyć na ruszcie lub blasze do pieczenia w piekarniku, aż się zarumienią. Wnętrze bakłażana powinno być miękkie.
Krok 3
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, włóż je do wrzącej wody, następnie do zimnej wody, obierz i posiekaj.
Krok 4
W rondlu o grubym dnie podsmaż cebulę i kminek na oliwie z oliwek przez 5 minut. Dodać ryż, rodzynki, cukier, pomidory i przyprawy, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
Zalać 700 ml wrzącej wody, wymieszać i gotować pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki, około 20 minut. Delikatnie wymieszaj z bakłażanem. Podawać na gorąco lub na zimno. To danie dobrze znosi mrożenie.