Pilaw wołowy w kotle na kuchence

Pilaw wołowy w kotle na kuchence

gastronomia 31 marca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzGarmażeria Do przepisu

Możesz ugotować pilaw wołowy w kotle na kuchence, jeśli nie można znaleźć dobrej jagnięciny. Niektórzy jednak w tym przypadku sięgają po wieprzowinę, jednak niektórym taka opcja może nie odpowiadać ze względów religijnych. Z wołowiną jest inaczej, zwłaszcza, że ​​jej wyraźny smak szczególnie dobrze pasuje do pilawu. Czy nie będzie ostro? Zapewniamy, że nie, ponieważ pilaw gotuje się długo, a włókna mięsne mają w tym czasie czas idealnie zmięknąć. Sam sposób przygotowania potrawy jest dość klasyczny, co niewątpliwie docenią nawet znawcy.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 957,95 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 35,12 g/41,03 g/110,82W KazaniuKolacjaDrugie danieDanie głównePilawWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wołowa z tłuszczem – 1 kgmarchewka – 900 golej roślinny – 200 mlcebula – 400 gprzyprawy mielone do pilawu – 2 łyżeczki.ryż – 900 gmała ostra papryczka – 1 szt.czosnek – 3 główkisól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na pilaw. Miąższ wołowy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

Krok 2

Połóż kocioł pilawowy na kuchence i podgrzej na dużym ogniu. Wlać olej i rozgrzać. Dodać posiekaną wołowinę i mieszając smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

Krok 3

Do tego samego kotła z olejem dodaj posiekaną cebulę. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Dodać wołowinę i pokrojoną w paski marchewkę. Zamieszać. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wołowinę z warzywami posypać w kociołku przyprawami do pilawu, solą i wymieszać. Dodaj ostrą paprykę. Zalać gorącą wodą: powinna przykryć mięso i warzywa warstwą 1,5–2 cm. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.

Krok 4

Przygotuj ryż na pilaw. Płatki płuczemy kilka razy w misce z wodą, okresowo ją zmieniając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Umieścić na sicie.

Krok 5

Gdy mięso i warzywa będą już gotowe, włóż ryż do kotła równą warstwą i włóż do niego główki czosnku, obrane z wierzchniej łuski. Zalać wrzątkiem przez łyżkę cedzakową (warstwa 2 cm). Gotuj pilaw wołowy bez przykrycia, aż płyn wchłonie się przez ryż.

Krok 6

Następnie zamknij kocioł pokrywką. Gotuj pilaw na kuchence pod przykryciem przez kolejne 20–30 minut (na małym lub małym ogniu). Zdejmij gotowy pilaw z ognia i delikatnie go poluzuj. Przełożyć na talerz.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby pilaw wołowy był naprawdę wspaniały, do jego przygotowania użyj ryżu Devzira: jego ziarna szczególnie dobrze wchłaniają smaki i aromaty innych potraw.

PRZY OKAZJI

Gotowanie klasycznego pilawu wymaga niezbędnego użycia tłustego tłuszczu z ogona. W naszym przypadku można go również wziąć i usmażyć na nim cebulę, marchewkę i wołowinę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja