Pilaw wieprzowy w kotle na kuchence
gastronomia 22 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Każdy może ugotować pilaw wieprzowy w kotle na kuchence, zwłaszcza że to mięso jest tańsze niż jagnięcina czy wołowina. Oczywiście nie znajdziesz go w przepisie kanonicznym. Jeśli jednak przekonania religijne nie stoją na przeszkodzie jedzeniu wieprzowiny, spróbuj zrobić z niej pilaw i upewnij się, że spełnia wszystkie parametry. Które cięcie powinienem wykonać? Zdecydowanie polecamy łopatkę, brzuch lub tył tuszy wieprzowej. To mięso ma intensywny smak i wystarczającą soczystość, która może sprawić, że pilaw będzie naprawdę wspaniały!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1334,79 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 30,16 g/82,54 g/116,62W KazaniuKolacjaDrugie danieDanie głównePilawWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wieprzowa z tłuszczem – 1 kgmarchew – 1 kgolej roślinny – 300 mlcebula – 500 gzira – 1 łyżeczka.suszony berberys – 1 łyżka. l.czosnek – 2–3 główkiryż – 1 kgsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na pilaw. Umyć wieprzowinę, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 2
Połóż kocioł pilawowy na kuchence, włącz duży ogień i podgrzej pojemnik. Wlać olej i bardzo mocno rozgrzać. Dodać posiekaną wieprzowinę i mieszając smażyć ze wszystkich stron aż będzie chrupiąca. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do momentu użycia.
Krok 3
Do tego samego kotła z olejem dodaj cebulę. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Włóż wieprzowinę z powrotem do kotła. Mieszając, smaż jeszcze przez minutę. Ułożyć marchewkę pokrojoną w paski. Zamieszać. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 7 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 4
Podczas gdy warzywa i wieprzowina się pieczą, przygotuj ryż. Płatki płuczemy kilka razy w misce z wodą, okresowo ją zmieniając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Umieścić na drobnym sicie.
Krok 5
Mięso wieprzowe z warzywami w kociołku oprószyć kminkiem i solą. Dodać berberys i wymieszać. Zalać gorącą wodą – tyle, aby przykryć mięso i warzywa 2 cm warstwą.
Krok 6
Doprowadź zawartość kotła do wrzenia. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie ułóż na wierzchu równą warstwą ryż i wbij w niego główki czosnku, obrane z górnej łuski. Łyżką cedzakową zalać wrzącą wodą (powinna przykrywać ryż 2 cm warstwą).
Krok 7
Gotuj pilaw wieprzowy bez przykrycia, aż płyn wchłonie się przez ryż. Następnie wykonaj kilka głębokich nakłuć cienkim drewnianym szpikulcem i gotuj pilaw w kotle na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pilaw wieprzowy można podawać z prostą sałatką ze świeżych warzyw: pomidorami z cebulą pokrojonymi w krążki lub ogórkami z pikantnymi ziołami.
PRZY OKAZJI
Aby nadać pilawowi wieprzowemu jaśniejszy, pikantny smak, dodaj do niego mały strąk ostrej papryki. Należy to zrobić na piątym etapie przygotowania – razem z berberysem.