Pilaw gryczany

Pilaw gryczany

Mój magnes 4 kwietnia 2024 rGarmażeriaPilaw gryczanyGarmażeriaPilaw gryczany Do przepisu

Pilaw gryczany… Brzmi niecodziennie, ale sam pomysł połączenia dwóch tradycji kulinarnych – wschodniej i rosyjskiej – jest bardzo ciekawy. Tradycyjnie do pilawu używa się ryżu, który ma neutralny smak i dlatego doskonale wchłania inne, jaśniejsze (mięso, marchew, przyprawy). Ale jeśli zastąpisz to ziarno bardziej wyrazistą kaszą gryczaną, otrzymasz bardzo oryginalne danie, które zapewni wyjątkową przyjemność kulinarną wszystkim swoim fanom. Pilaw ten przygotowany jest w oparciu o klasyczną technologię, z tą różnicą, że nieco urozmaiciliśmy smak suszonymi borowkami, które doskonale komponują się zarówno z „czarnym ziarnem”, jak i mięsem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 519,95 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 20,41 g/27,88 g/49,53Danie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJI+8Porcje-Kasza gryczana (jądro) 500 grWieprzowina 500 grCebula 200 grMarchew 150 grCzosnek 3 szt.Zira 1 łyżeczkaSuszone borowiki 20 grGhee 50 grRafinowany olej roślinny 50 mlSól do smakuMielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą. Wlać na suchą patelnię i mieszając, podgrzewać, aż pojawi się przyjemny aromat.

Krok 2

Miąższ wieprzowy umyć i pokroić w drobną kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Postaw duży rondel lub kocioł o grubych ściankach na dużym ogniu.

Krok 3

Wlej olej roślinny do pojemnika na pilaw nad ogniem i podgrzej. Dodać mięso i mieszając smażyć aż będzie chrupiące ze wszystkich stron. Połóż wieprzowinę na talerzu i odłóż na bok, aż będzie gotowa do użycia.

Krok 4

W tym samym pojemniku podsmaż marchewkę (5 minut). Dodaj cebulę i kminek. Mieszając, smażymy na złoty kolor. Suche grzyby zmiel na mąkę za pomocą młynka do kawy. Dodaj mięso do cebuli i marchwi. Posypać mielonymi grzybami i smażyć wszystko razem przez 3 minuty.

Krok 5

Wyrównaj mięso z warzywami. Dodaj grykę. Spłaszcz ponownie. Wlać wodę przez łyżkę cedzakową. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Trzymaj na średnim ogniu, aż woda zniknie z powierzchni.

Krok 6

Obierz czosnek z górnej łuski. Wbij go w kaszę gryczaną. Zamknij pojemnik i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Następnie posmaruj kaszę gryczaną roztopionym masłem (po pół łyżeczki) i gotuj przez kolejne 7 minut. Wymieszaj i podawaj.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 10,28 g (12,85% wartości dziennej) • tłuszcze 7,55 g (8,39%) • węglowodany 24,44 g (14,55%) • kcal 199,32 (11,07 %) • sód 253,61 mg (17,49%) • cukier ogółem 0,92 g ( 1,84%) • NNKT 2,62 g (13,10%) • Błonnik pokarmowy 3,85 g (12,83 %)

UWAGA DO GOSPODARKI

Pilaw gryczany można nadać jasny, pikantny smak, dodając do potrawy małą strączek ostrej papryki – na etapie smażenia cebuli z mięsem i marchewką.

PRZYDATNE RADY

Uwaga: zalecamy dodanie ghee do pilawu gryczanego na ostatnim etapie (im wyższa jakość, tym lepiej). Dzięki tej technice danie jest bardziej aromatyczne, a jego konsystencja wyjątkowo krucha.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja