Pikantny sos pomidorowy ze słodką papryką
Elena Moishuk 16 sierpnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Wiele osób nazywa ten sos adjika, ale jest to całkowicie błędne, adjika jest również ostra, ale zupełnie inna przyprawa.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 700 grsłodka papryka 400 gcebula 200 grmarchewka 150 ggłówka czosnku 1 szt.mielona ostra papryka 1 łyżeczka.mielony czarny pieprz 0,5 łyżeczki.ocet stołowy 9% 2 dl.olej roślinny 3 łyżki. l.sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz i pokrój cebulę, marchewkę i słodką paprykę.
Krok 2
Warzywa zmiel blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 3
Pokrojone warzywa włóż do rondla o grubych ściankach. Dodaj olej roślinny, oba rodzaje pieprzu, sól. Mieszać.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia, usuwając pianę. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut
Krok 5
Na dno wysterylizowanych, suchych słoików wlej łyżkę deserową octu stołowego.
Krok 6
Sos przełóż do słoików.
Krok 7
Zamknij pokrywkami i odwróć. Zawiń w koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Z określonej ilości produktów wychodzą dwa półlitrowe słoiki gotowego produktu i trochę do przetestowania.
PRZYDATNE RADY
W razie potrzeby zmieloną ostrą paprykę można zastąpić 2 kawałkami świeżej papryki.