Pikantny Sos Pomarańczowy
gastronomia 30 czerwca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 1 godzinę przed podaniem1 słodko-kwaśna pomarańcza1–1,5 strąka świeżej czerwonej papryczki chili1 szklanka cukru1/4 szklanki wody2 łyżki l. sok z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Podziel pomarańczę na 4 części. Usuń nasiona, ale nie obieraj ich.
Krok 2
Ostrożnie usuń łodygi i nasiona z papryki i pokrój ją na 4 części.
Krok 3
W robocie kuchennym wymieszaj pomarańczę, pieprz i puree, aż pozostaną małe kawałki pieprzu. Przenieś puree do głębokiego pojemnika, który można używać w kuchence mikrofalowej, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Kuchenka mikrofalowa z pełną mocą (700–800 W) przez 2 minuty. Ponownie wymieszaj gotowy sos do wysterylizowanego słoika, włóż ponownie do kuchenki mikrofalowej i gotuj przez kolejne 4 minuty. Następnie przykryj i przechowuj w lodówce. Podawaj ze świeżym lub pieczonym serem, a także rybami i drobiem. Wskazówka spożywcza: Sos jest dość gęsty. Jeśli chcesz rzadszą konsystencję, rozcieńcz ją sokiem pomarańczowym lub sosem narsharab z granatów.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli z jakiegoś powodu musisz jeść cały czas to samo (no cóż, zdarza się tak: w domu nie ma nic oprócz ryżu, albo w sąsiednim sklepie przez cały tydzień są tylko kurczaki), mogą pomóc tylko różnorodne przyprawy ocal cię. Im bardziej nieoczekiwany będzie smak, tym ciekawsze będzie Twoje życie.