Pikantny preparat na zimę (pikantny bakłażan z miodem)
Natalia Łukina 26 sierpnia 20135,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz Do przepisu
Istnieje legenda, że turecki imam zemdlał po pierwszym spróbowaniu potrawy z bakłażana. Wygląda na to, że jedzenie okazało się tak smaczne, że wrażliwy Turek z nadmiaru uczuć stracił przytomność. Jedzenie bakłażanów poleca się także osobom planującym rzucić palenie. Faktem jest, że bakłażany zawierają dość dużo witaminy PP, czyli kwasu nikotynowego. Bakłażany zawierają pewną ilość witaminy C, która może uchronić nas przed przeziębieniami i infekcjami i choć ilość kwasu askorbinowego w bakłażanach jest odległa od cytryn czy czarnych porzeczek, to dodatkowa porcja tej witaminy raczej nie będzie zbędna dla organizmu. Ponadto owoce bakłażana zawierają sporo witamin z grupy B, które nie tylko wzmacniają układ nerwowy oraz zwalczają depresję i bezsenność, ale także pomagają naszej skórze szybko wchłaniać wilgoć, co sprawia, że twarz łagodzi pierwsze zmarszczki. Ponadto substancje zawarte w bakłażanie regenerują tkankę skórną, a nawet wspomagają gojenie się ran. Bakłażany są bogate w mangan, żelazo i cynk, dlatego w przypadku anemii zaleca się spożywanie niebieskich owoców. Bakłażany są również przydatne dla tych, którzy mają problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi, ponieważ bakłażany zawierają substancje, które mogą obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto sole potasowe obecne w owocach bakłażana poprawiają pracę serca i pomagają usuwać nadmiar płynów z organizmu, dlatego bakłażany są przydatne dla osób starszych cierpiących na choroby układu krążenia, zwłaszcza z obrzękami spowodowanymi dysfunkcją serca.
Porcje: 1PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 łyżka. l. nasiona kolendry, kopru włoskiego i gorczycy4 łyżeczki sól5 łyżek l. ocet winny1 kg bakłażana1 czerwona cebula150 ml miodu4 małe papryczki chili 4 goździki i 4 liście laurowe400 ml oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przepis może wydawać się niektórym dziwny, ale najciekawszą rzeczą w tym przepisie jest pikantność smaku (rezultat jest bardzo smaczny i pikantny). Zacznijmy najpierw od bakłażanów. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj bakłażany, usuń łodygi, pokrój w koła średniej grubości.
Krok 2
Pokrojone bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podczas gdy bakłażany się gotują, zacznijmy przyprawiać.
Krok 3
Cebulę, czosnek i papryczki chili oczyszczamy, usuwamy nasiona z papryk, a następnie drobno je siekamy (cebulę i czosnek w kostkę, paprykę w cienkie paski).
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, najpierw dodajemy cebulę, czosnek i pieprz, smażymy kilka minut, następnie dodajemy gorczycę, liść laurowy, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i goździki. Jeszcze raz wszystko dobrze podgrzej i wyłącz ogrzewanie.
Krok 5
Teraz zacznijmy od marynaty. Na marynatę w rondlu (na bardzo małym ogniu) podgrzać miód, dodać oliwę, ocet i sól. Marynatę wystarczy dobrze podgrzać, nie trzeba gotować.
Krok 6
Upieczone bakłażany włóż do wysterylizowanych słoików.
Krok 7
Na dnie słoika ułóż warstwę bakłażana, posyp tę warstwę naszymi przyprawami, następnie ponownie warstwę bakłażana, warstwę przypraw i tak dalej, aż do końca.
Krok 8
Gdy słoiki będą już pełne, napełnij je naszą gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki
Krok 9
Po 3 tygodniach bakłażany można jeść; takie bakłażany są przechowywane przez bardzo długi czas. Smacznego!!!