Pikantny kompot śliwkowy
Alewtina Semenowa 04 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pachnący i pikantny kompot śliwkowy na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki 1 kgcukier 3 łyżki.woda 5,5 lcynamon, laska 2 szt.anyż gwiazdkowaty, 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz śliwki. Sterylizuj słoiki. Zagotuj pokrywki.
Krok 2
Do sterylnych słoików włóż laskę cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Do każdego słoika dodaj 0,5 kg śliwek (wg uznania można dodać mniej). Zagotuj wodę i wlej ją do słoików. Pozostaw na 10 minut.
Krok 3
Odcedź wodę, dodaj cukier, zagotuj. Napełnij słoiki syropem. Zakasać. Odwróć się i zawiń.
Krok 4
Najsmaczniejszy kompot na zimę jest gotowy.