Pikantny dżem śliwkowy w winie
Marina 25 sierpnia 2022 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem o przyjemnym ostrym smaku i aromacie przypraw w winie. Smak jest tak jasny, że na pewno będziesz chciał powtórzyć ten preparat, ale latem przyszłego roku.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 4 godziny 30 minut Dodać. czas: 30 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki 1 kgcukier 500 grwino czerwone 200 mlanyż gwiazdkowaty 2 szt.cynamon 2 łyżeczki.kardamon 1 łyżeczkaśrodek żelujący 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połącz wszystkie przyprawy.
Krok 2
Do rondla wlać wino, dodać przyprawy i cukier. Gotuj na małym ogniu. Gdy dżem się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 3
Tym syropem polej przygotowane wcześniej śliwki – usunęliśmy z nich pestki.
Krok 4
Teraz musisz namoczyć śliwki w syropie na 3-4 godziny. Następnie dodać środek żelujący (Zhelfix 2:1 – 1 saszetka lub Agar-agar 2 łyżeczki + 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego) i wylać na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz śliwki przez 1 godzinę.
Krok 5
Gotowy dżem włóż do wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.