Pikantny dżem śliwkowy
Elena Iwanowa 05 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jednym z moich najsmaczniejszych i najbardziej ulubionych deserów jest aromatyczny powidło śliwkowe. Ten pachnący dżem sporządza się z połówek śliwek z cukrem i przyprawami, które gotuje się w piekarniku, aż uzyskają konsystencję galaretowatą; pod koniec duszenia w dżemie pozostają kawałki owoców. Bardzo aromatyczny i smaczny – każdy, kto ma ochotę na słodycze, będzie zachwycony! Tylko z tostami – na herbatę; z lodami i twarogiem – zawsze będzie pysznie! I jaki piękny kolor ma dżem – to cud!
Złożoność: łatwo Kalorie: 604,27 kcal/porcję Porcje: 12 Używany: 3,23 g/2,13 g/146,41PieczeniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIśliwka 2 kgcukier 1,5 kgcytryna 1 szt.laski cynamonu 2 szt.anyż gwiazdkowaty 6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz śliwki zimną przegotowaną wodą. Ułożyć na ręczniku papierowym i dobrze osuszyć.
Krok 2
Śliwki przekrój wzdłuż i usuń pestki.
Krok 3
Połówki śliwek ułożyć w żaroodpornym naczyniu do pieczenia.
Krok 4
Skropić śliwki sokiem z cytryny, dodać cukier (można dodać trochę mniej cukru, ale ja tak lubię – na słodko!), dodać anyż i laski cynamonu.
Krok 5
Pozostaw mieszaninę na kilka godzin, aż sok zacznie puszczać. Po upływie tego czasu włóż blachę z połówkami śliwek do nagrzanego piekarnika (150 stopni). Piec dżem przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Może to potrwać dłużej, w zależności od śliwki. Gotuj owoce, aż syrop zgęstnieje. Z przygotowanego dżemu wyjmij laski cynamonu i anyż gwiazdkowaty. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zamknij je.
Krok 6
Smacznego!