Dżem pigwowy ze skórką cytrynową
Do przepisu
Podczas gotowania pigwa zmieni kolor z żółtego na czerwony, a otrzymasz magiczny dżem z pigwy.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 6 godzinDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg pigwy 2 duże „uzbeckie” cytryny 1,6 kg cukru 1 laska wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pigwę umyj pędzelkiem, przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuwając rdzeń. Miąższ pokroić w średnią kostkę i włożyć do miski do przygotowania dżemu. Do miąższu wsypać 1 kg cukru i odstawić na 6 godzin.
Krok 2
Cytryny umyj pędzelkiem, pokrój wzdłuż na 6–8 kawałków, usuń środkową białą część i nasiona. Plasterki pokroić w poprzek na bardzo cienkie plasterki.
Krok 3
Wymieszaj cytryny z pozostałym cukrem, postaw na średnim ogniu i stopniowo roztapiaj. Syrop gotuj przez 10 minut.
Krok 4
Pigwę delikatnie wymieszać z cukrem i postawić na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, odcedź, zmniejsz ogień do małego, dodaj syrop cytrynowy z kawałkami.
Krok 5
5. Gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu, aż pigwa zmieni kolor na czerwony, około 2 godzin. Ułóż w wysterylizowanych słoikach, zamknij, odwróć i ostudź.