Pikantny dżem jabłkowy z pieprzem różanym

Pikantny dżem jabłkowy z pieprzem różanym

Natalia Nieczajewa 20 września 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPrzygotowanie pikantnego dżemu jabłkowego z pieprzem różanymPikantny dżem jabłkowy z pieprzem różanymPrzygotowanie pikantnego dżemu jabłkowego z papryką różanąPikantny dżem jabłkowy z pieprzem różanym Do przepisu

Cóż za jesień jabłkowa! Proponuję zrobić nie tylko dżem jabłkowy, ale pikantny, aromatyczny, pachnący ciepłym wrześniem. Bardzo podoba mi się połączenie jabłek i różowego pieprzu. Pieprz różany dodaje lekko anyżowej nuty, jakby dymnej. A w połączeniu z cynamonem, kardamonem i wanilią wykracza poza banalny dżem jabłkowy. Dżem ten idealnie nadaje się na pełne emocji przyjęcie herbaciane, a także będzie wspaniałym prezentem gastronomicznym dla rodziny i przyjaciół.

Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowanieDusząc się, marniejącPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka 1 kgcukier 1 kgwoda 300mlpieprz różany (różowy) 1 łyżeczka. bez górykardamon (pudełka) 4 szt.cukier z naturalną wanilią 2 łyżeczki.cynamon 0,5 łyżeczki.kwas cytrynowy 1 łyżeczka. bez góry Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj jabłka. Miałem małe jabłka, więc zdecydowałem się ugotować je w całości. Jeśli jabłka są duże, pokrój je w plasterki, ale nie siekaj (idealnie jest pokroić średniej wielkości jabłko na ćwiartki). Usuń nasiona.

Krok 2

Zrób syrop z cukru i wody. Do syropu dodaj kwasek cytrynowy (jeśli jabłka są kwaśne, lepiej nie dodawać kwasu cytrynowego, wystarczy własna kwaskowatość jabłek).

Krok 3

Włóż jabłka do wrzącego syropu. Gotuj po ugotowaniu na średnim ogniu przez 5-7 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej pozostawić na jeden dzień. Uwierzcie, warto, jabłka będą nasycone słodyczą syropu.

Krok 4

Ostudzony syrop z jabłkami ponownie podpal ogień. Robię to na średnim ogniu, trwa to trochę dłużej, ale dzięki temu dżem jest tylko lepszy. Zagotuj i gotuj ponownie przez 5-7 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ponownie dałam jabłkom odpocząć przez jeden dzień.

Krok 5

Powtarzamy poprzedni etap. Podczas gdy dżem się gotuje, przygotuj przyprawy. Oczyśćmy kardamon. Zmiażdż nasiona kardamonu i pieprzu różanego, dodaj cynamon i cukier z naturalną wanilią. Wlać tę mieszaninę do dżemu. Gotuj dżem ponownie przez 5-7 minut na średnim ogniu.

Krok 6

Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików i zamknij.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie podoba Ci się, że w dżemie będą cząstki pieprzu i kardamonu, możesz je najpierw zmielić w młynku do kawy razem z cukrem waniliowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja