Pikantny dżem jabłkowy z pieprzem różanym
Natalia Nieczajewa 20 września 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Cóż za jesień jabłkowa! Proponuję zrobić nie tylko dżem jabłkowy, ale pikantny, aromatyczny, pachnący ciepłym wrześniem. Bardzo podoba mi się połączenie jabłek i różowego pieprzu. Pieprz różany dodaje lekko anyżowej nuty, jakby dymnej. A w połączeniu z cynamonem, kardamonem i wanilią wykracza poza banalny dżem jabłkowy. Dżem ten idealnie nadaje się na pełne emocji przyjęcie herbaciane, a także będzie wspaniałym prezentem gastronomicznym dla rodziny i przyjaciół.
Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowanieDusząc się, marniejącPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka 1 kgcukier 1 kgwoda 300mlpieprz różany (różowy) 1 łyżeczka. bez górykardamon (pudełka) 4 szt.cukier z naturalną wanilią 2 łyżeczki.cynamon 0,5 łyżeczki.kwas cytrynowy 1 łyżeczka. bez góry Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj jabłka. Miałem małe jabłka, więc zdecydowałem się ugotować je w całości. Jeśli jabłka są duże, pokrój je w plasterki, ale nie siekaj (idealnie jest pokroić średniej wielkości jabłko na ćwiartki). Usuń nasiona.
Krok 2
Zrób syrop z cukru i wody. Do syropu dodaj kwasek cytrynowy (jeśli jabłka są kwaśne, lepiej nie dodawać kwasu cytrynowego, wystarczy własna kwaskowatość jabłek).
Krok 3
Włóż jabłka do wrzącego syropu. Gotuj po ugotowaniu na średnim ogniu przez 5-7 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej pozostawić na jeden dzień. Uwierzcie, warto, jabłka będą nasycone słodyczą syropu.
Krok 4
Ostudzony syrop z jabłkami ponownie podpal ogień. Robię to na średnim ogniu, trwa to trochę dłużej, ale dzięki temu dżem jest tylko lepszy. Zagotuj i gotuj ponownie przez 5-7 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ponownie dałam jabłkom odpocząć przez jeden dzień.
Krok 5
Powtarzamy poprzedni etap. Podczas gdy dżem się gotuje, przygotuj przyprawy. Oczyśćmy kardamon. Zmiażdż nasiona kardamonu i pieprzu różanego, dodaj cynamon i cukier z naturalną wanilią. Wlać tę mieszaninę do dżemu. Gotuj dżem ponownie przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Krok 6
Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików i zamknij.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie podoba Ci się, że w dżemie będą cząstki pieprzu i kardamonu, możesz je najpierw zmielić w młynku do kawy razem z cukrem waniliowym.