Pikantny chutney owocowy do mięs
gastronomia 16 sierpnia 2012(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaKuchnia indyjskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI0,5 świeżego ananasa2 duże świeże brzoskwinie1 duża cebula1 słodka czerwona papryka4 ząbki czosnku2,5 cm świeżego korzenia imbiru1 mała ostra papryczka2 łyżeczki curry w proszku4 łyżki l. ocet jabłkowy3/4 szklanki cukru0,5 łyżeczki sól2 łyżki l. olej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz cebulę, czosnek i korzeń imbiru. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir posiekać. Paprykę słodką i ostrą umyć, pokroić na 4 części i usunąć rdzeń. Pokrój w te same kostki.
Krok 2
Rozgrzej olej roślinny w dużym rondlu i smaż czosnek i imbir przez 30 sekund. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, 4 minuty. Włóż paprykę do rondla i smaż, mieszając, przez kolejne 4 minuty.
Krok 3
Dodać curry, smażyć 1 minutę.
Krok 4
Obierz ananasa i pokrój go w plasterki. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Owoce pokroić w kostkę.
Krok 5
Do rondla dodać owoce, dodać cukier, wymieszać i gotować 5 minut.
Krok 6
Wlać ocet i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Podawaj chutney do pieczonego lub smażonego mięsa, kaczki, gęsi lub indyka.