Pikantne zielone pomidory
Alewtina Semenowa 8 sierpnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Lubisz przekąski o pikantnym smaku? Przygotuj pikantne zielone pomidory na zimę, korzystając z tego przepisu! Jasny, naprawdę „ostry” smak potrawy zawdzięcza nadzieniu, które obejmuje posiekany czosnek, słodką paprykę i papryczkę chili. Tą mieszanką nadziewa się zielone pomidory, następnie umieszcza w słoikach i zalewa wrzącą marynatą, po czym zwija. Dodatkowa sterylizacja nie jest wymagana, ponieważ przekąska schładza się bardzo powoli pod ciepłym kocem, w wyniku czego składniki przekąski poddawane są długotrwałej obróbce cieplnej, która zabija wszelkie bakterie.
Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 30 minutMikserGotowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 12 PORCJIzielone pomidory – 2 kgduża główka czosnku – 1 szt.słodka papryka – 1 szt.papryczka chili – 1-2 szt.liść laurowy – 1 szt.„parasol” koperkowy – 1 szt.liść chrzanu – 1 szt.Na marynatę na 2 litry wody:cukier – 6 łyżek. l.sól – 3 łyżki. l.esencja octowa (70%) – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na zielone pomidory. Umyj je za pomocą sody oczyszczonej lub odtłuszczacza. Wysterylizować w dowolny dogodny sposób i wysuszyć.
Krok 2
Przygotuj wszystkie warzywa. Umyj zielone pomidory i osusz papierowymi ręcznikami. Na każdym z nich wykonaj poziome nacięcie ostrym nożem (około 2/3 wysokości owocu), nie przecinając go do końca. Część miąższu można usunąć łyżeczką.
Krok 3
Przygotuj nadzienie z zielonych pomidorów. Główkę czosnku podziel na ząbki i obierz każdy z nich. Umyj słodką paprykę i papryczki chili, usuń nasiona.
Krok 4
Przygotowany czosnek, paprykę i chili umieść w dzbanku blendera. Mielić w trybie pulsacyjnym (nie do momentu uzyskania puree). Umieścić w małej misce.
Krok 5
Powstałym nadzieniem posmaruj zielone pomidory (łyżeczka do każdego owocu). Umieścić w przygotowanych wcześniej słoikach możliwie ciasno, starając się nie dociskać zbyt mocno owoców.
Krok 6
Przygotuj marynatę. Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier i gotuj przez 2 minuty. Wlać esencję octową i wymieszać. Powstałą marynatą zalej pomidory w słoikach i zamknij. Przykryj grubym kocem i pozostaw do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Te pomidory są dobrze przechowywane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Po pierwsze, zawartość puszek poddawana jest dobrej obróbce cieplnej, a po drugie, ostra papryka sama w sobie jest doskonałym konserwantem.
PRZY OKAZJI
To, jak ostre będą zielone pomidory, zależy od ilości papryczki chili. Wolisz delikatniejszy smak? Weź jeden strąk i pamiętaj, aby usunąć nasiona. Czy lubisz, gdy jest „gorąco”? Możesz wziąć dwa chili i wykorzystać je w całości.