Pikantne masło jabłkowe
gastronomia 15 listopada 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE4 kg słodkich jabłek (pyszne, czerwone pyszne, fuji) 4 pomarańcze 1 kg cukru 1 łyżeczka. mielony cynamon 0,5 łyżeczki. świeżo starta gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki. świeżo zmielone ziele angielskie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka dokładnie umyj, osusz i usuń gałązki. Jabłka pokroić, obrać i wydrążyć, na małe kawałki.
Krok 2
W głębokim, szerokim rondlu lub misce na dżem zagotuj 1 litr wody. Dodać jabłka, szczelnie przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą całkowicie miękkie, około 30 minut.
Krok 3
Mieszankę jabłkową przetrzeć przez sito, dokładnie wyciskając łyżką. Umieść mus jabłkowy na żeliwnej patelni lub dużym, ciężkim naczyniu do pieczenia z pokrywką.
Krok 4
Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z 1 lub 2 pomarańczy. Ze wszystkich pomarańczy wyciśnij sok. Do musu jabłkowego dodać sok i skórkę pomarańczową, cukier i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 100–120°C. Miskę z masą jabłkową przykrywamy pokrywką – bardzo szczelnie, aby nie ulatniała się para. W razie wątpliwości przykryj obszar pokrywy lub cały pojemnik folią.
Krok 6
Wstaw mieszaninę do piekarnika i piecz przez 2-3 godziny. Wyjmij, otwórz, zamieszaj i ponownie zamknij w ten sam sposób. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 10 do 12 godzin. Mieszanka jabłkowa powinna zgęstnieć. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.