Pikantne marchewki

Pikantne marchewki

Aleksiej Szarow 08 kwietnia 20110,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPikantne marchewki Przejdź do przepisu Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – do smakuocet 70% – do smakucukier – do smakuduża marchewka – 1 kgprzyprawy – do smakuliść laurowy – minimum 3 szt.kminek – 1 łyżeczka.mała ostra papryczka – 1 szt.świeży koperek – do smakuczosnek – 6 ząbków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Marchewkę obierz i odetnij oba końce. Marchewkę pokroić najpierw na kawałki o długości około 5 cm, a te z kolei na batony o grubości poniżej 1 cm. Marchewkę blanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Oparzyć szklane słoiki wrzącą wodą. Na spód połóż 3 liście laurowe, czosnek, kminek i ostrą paprykę (zamiast pieprzu można użyć 2 gałązek koperku i 3 pączków goździków). Umieść kawałki marchewki szczelnie w słoiku, posyp listkiem laurowym i świeżym koperkiem. Zagotuj 0,5 litra wody, dodaj sól, cukier i ocet i napełnij słoik marchewką po brzegi. Kilka razy nakłuj wykałaczką, aby wypuścić nadmiar powietrza. Jeśli część marynaty wyleje się ze słoiczka, dolej ją ponownie po brzegi. Zamknij słoik zakrętką i postaw go do góry nogami. Podawać gładkie lub posypać marchewkę olejem roślinnym.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ilość składników marynaty podana jest na słoik o pojemności 720 ml

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja