Pikantne kumkwaty
gastronomia 27 stycznia 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIocet winny biały – 200 mlgoździki – 12 pąkówlaska cynamonu – 1 szt.cukier – 250 gkumkwaty – 500 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kumkwaty dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Wrzuć durszlak.
Krok 2
W drugim rondlu wymieszaj ocet, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kumkwaty i gotować pod przykryciem przez 45 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż do wysterylizowanych słoików.
Krok 3
Bulion zagotować na gęsty syrop. Polej nim kumkwaty i zamknij słoiki.