Pikantne jajka przepiórcze
gastronomia 19 czerwca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 4 tygodnie przed podaniem35–40 jaj przepiórczych 3 szklanki białego octu winnego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 małe, suszone, ostre, czerwone papryczki chilli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka gotuj na twardo przez 5 minut. Opuść je na 10 minut. do zimnej wody. W emaliowanej misce zagotuj ocet i dodaj czarny pieprz. Jajka obierz, włóż do sterylnych słoików, zalej gorącym octem i zalej wrzątkiem. Do każdego słoika dodaj 1 płatek chili. Zakręć słoiki. Jajka są gotowe po 4 tygodniach. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 6 miesięcy. Wskazówka gastronomiczna: Zamiast jaj przepiórczych można użyć jaj kurzych, a najlepsze są jaja perliczki, są małe. W takim przypadku będziesz potrzebować od 8 do 20 jaj. Aby nadać jajom nieco surrealistyczny fioletowo-czerwony wygląd, dodaj do marynaty odrobinę świeżo wyciśniętego soku z buraków.
UWAGA DO GOSPODARKI
Te jajka wyglądają, jakby były z innej planety lub z jakiejś bajki. Gdyby tylko było coś takiego za czasów Guliwera, rozumiesz, i nie doszłoby do słynnej wojny pomiędzy ostrymi i tępymi końcówkami… Podawaj te jajka, nakłute na patyczki koktajlowe i ułożone obok miska suchych przypraw, w których można je maczać – np. w dukkah.