Pikantne daty
gastronomia 22 czerwca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij przygotowania na 1 tydzień przed podaniem250 g suszonych daktyli 1 łyżeczka. czerwona ostra papryka 5 łyżek. mielona kolendra 2 łyżeczki. mielony anyż 5 łyżek. mielony kminek 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Daktyle włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną, około 20 minut. Usuń pestki, a daktyle osusz na papierowym ręczniku. W misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz soku z cytryny), dodaj daktyle i sól do smaku. Daktyle umieść w wysterylizowanych słoikach. Wymieszaj sok z cytryny z odrobiną soli i polej daktyle. Upewnij się, że są całkowicie pokryte sokiem z cytryny. Pozostawić do zaparzenia na tydzień, codziennie lekko potrząsając słojem. Podawać jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do serów, drobiu i jagnięciny. Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych: staraj się znaleźć daktyle minimalnie wysuszone do tego dania, a nie suszone do stanu mumii. Nie zachowują one kształtu po ugotowaniu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przyzwyczailiśmy się uważać daktyle za stuprocentowy deser. Rzeczywiście są słodkie, czasem aż do momentu lepkości. Ale nadal są bardzo soczyste, aromatyczne i sycące, co czyni je idealnym produktem do łatwego konserwowania.