Pikantna wiśnia

Pikantna wiśnia

gastronomia 20 marca 2015 r Do przepisu

Nazwa tego przepisu – cerises aux épices – powinna była zaintrygować każdego tłumacza. W końcu po francusku zarówno wiśnie, jak i czereśnie nazywane są dokładnie tak samo. Z czego zatem warto gotować? Spróbujmy to rozgryźć.

Złożoność: łatwo Kalorie: 157,73 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 1,54 g/0,65 g/31,16GotowanieKuchnia francuskaKolacjaDeserImpreza, bufetUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg wiśni, najlepiej czarnych 200 ml słodkiego wzmocnionego wina 100 g cukru skórka z 1 pomarańczy 1–2 laski wanilii 1 laska cynamonu kawałek startej gałki muszkatołowej 1 pączek goździków 4–5 listków świeżej mięty 250 ml butelkowanej woda niegazowana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół. Do rondelka wyszoruj nasiona, zalej butelkowaną wodą, dodaj same strąki i wszystkie pozostałe przyprawy z cukrem. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 2

Zdejmij z ognia, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 3

W międzyczasie usuń pestki z wiśni, włóż jagody do syropu, wróć do pieca, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut.

Krok 4

Zdjąć z ognia i dodać wino. Wiśnie ostudzić i wstawić do lodówki na 4-6 godzin. Podawać schłodzone z syropem.

PRZYDATNE RADY

Wiśnie te dobrze smakują z sosem waniliowym, lodami lub twardymi ciasteczkami maślanymi, które można maczać w syropie.

PRZY OKAZJI

Być może we Francji są tylko wiśnie lub tylko wiśnie? Rzućmy okiem na rynek prowansalski. Na ladach aż roi się od wiśni, czereśni, a nawet bigarro, jego trudniejszego krewnego. To prawda, że ​​​​wiśni nie znajdziesz w supermarketach. Najwyraźniej ten incydent językowy pochodzi z czasów starożytnych, kiedy te dwa drzewa w ogóle się od siebie nie odróżniały.

Uważa się, że do Europy dotarły one w najbardziej naturalny sposób – przy pomocy ptaków, a w XIII wieku Spartanie sprowadzili je bezpośrednio do Francji, gdzie znalazły szerokie zastosowanie. W następnym stuleciu w Normandii przygotowywano już przeróżne desery z wiśni i warzono wspaniałe napoje owocowe. W tamtych czasach miasto Rouen słynęło z eksportu tego napoju owocowego po całej Francji. A teraz jest tu kilka fabryk specjalizujących się w produkcji wina wiśniowego.

Jak Francuzi odróżniają wiśnie od czereśni? Na rynku oczywiście po prostu wskazują palcem pudełko z niezbędnymi jagodami. Ale w niektórych przypadkach, gdy trzeba szczególnie podkreślić, że chodzi o wiśnię, mówi się o niej jako o cerise aigre, czyli o wiśni. Wiśnie w czystej postaci praktycznie nie są spożywane we Francji. Przygotowuje się z niego różne likiery, konfitury, kompoty i inne konserwy. Dlatego ten przepis najprawdopodobniej oznacza wiśnie. Chociaż, biorąc pod uwagę naszą miłość do aromatycznych wiśni i gotowość na ich lekką kwaskowatość, również możemy je wykorzystać. Pamiętaj tylko o dostosowaniu ilości cukru w ​​zależności od oryginalnego produktu.

Swoją drogą, jeśli chcesz się opalić i dorobić, możesz latem pojechać do Francji na wiśnie. Co roku w lipcu tysiące pracowników sezonowych jest zatrudnianych do walki z potopem wiśniowym. Tylko nie traktuj tej wycieczki jako łatwej atrakcji turystycznej – to ciężka praca.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja