Pikantna soczewica
Jewgienija Leonowa 17 kwietnia 2021 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz Do przepisu
Soczewica dosłownie przyciąga jasne smaki: imbir, czosnek, curry, kolendra. Jeszcze tylko godzina i na stole pojawia się wspaniały wegetariański gulasz z soczewicy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 495,12 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 26,93 g/10,95 g/63,95GotowanieKuchnia indyjskaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI450 g soczewicy400 g krojonych pomidorów z puszki2 średnie cebule3 ząbki czosnku3 cm korzeń imbiru5 goździków3 liście laurowe2 łyżki l. curry w proszkuoliwa z oliweksólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go.
Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, czosnek i imbir na złoty kolor. Dodać curry i smażyć mieszając przez 1 minutę, następnie dodać pomidory i wymieszać. Na patelnię dodaj goździki i liście laurowe i smaż przez kolejne 3 minuty.
Krok 3
Zalać 1 litrem gorącej wody, zagotować i dodać umytą soczewicę. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka, 35-40 minut, w razie potrzeby dodając trochę więcej wody. Doprawić solą i pieprzem. Soczewicę podawać na zimno lub na gorąco, posypaną kolendrą.