Pikantna przystawka z ostrą papryką z warzywami
Konstanca 28 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Mój mąż bardzo lubi różne pikantne przyprawy. Na zimę zawsze pakuję kilka słoiczków różnych warzyw.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 30 minutGotowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 10 PORCJIostra papryka 1kgpomidory 2 kgpapryka czerwona lub żółta 0,5 kgczosnek (średnie główki) 2 szt.cukier 100 grsól 1 łyżka.rafinowany olej słonecznikowy 200 mlocet 9% 50 mlmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz czosnek i usuń nasiona ze słodkiej papryki. Warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2
Pomidory i paprykę pokroić w kawałki, zmielić w maszynce do mięsa, a następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć nasiona i skórkę.
Krok 3
Wlać przecier pomidorowo-paprykowy do rondla, dodać cukier, sól, olej roślinny. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 20 – 30 minut.
Krok 4
Drobno posiekaj czosnek. Do sosu pomidorowo-paprykowego dodać posiekany czosnek i czarny pieprz, dodać ocet i ponownie zagotować. Gotuj przez 15 minut.
Krok 5
Blanszuj ostrą paprykę przez 5 minut. Całe strąki ostrej papryki układamy warstwami w przygotowanych gorących słoikach i zalewamy gorącym puree warzywnym.
Krok 6
Zwiń słoiki z pokrywkami i umieść je w ciepłym kocu. Przechowywać do całkowitego ochłodzenia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Papryki słodkiej nie trzeba siekać, wystarczy pokroić ją na długie kawałki. Zblanszuj go również, podobnie jak ostrą paprykę, i ułóż warstwami, na przemian z pieprzem gorzkim i zalewając przecierem pomidorowym z czosnkiem.